zondag 10 juni 2018

Zweedse premier getuigt in rechtszaak over verkoop Saab straaljagers aan Brazilië

Lofven ontkent enige kennis te hebben van steekpenningen met betrekking tot de verkoop 

Oud-president van Brazilie Lula zou zo'n 1.04 miljoen dollar hebben ontvangen bij de aankoop van de Zweedse straaljagers


De Zweedse minister-president Stefan Lofven heeft vrijdag 8 juni 2018 op verzoek van een Braziliaanse rechter in de rechtbank verklaard over een vermeende corruptiezaak in Brazilië waarbij Zweedse gevechtsvliegtuigen werden verkocht ten koste van de Franse tegenpartij Rafale. 

Voormalig Braziliaans president Luiz Inacio Lula da Silva wordt onderzocht inzake het witwassen van geld, terwijl Officieren van Justitie hem beschuldigen van het ontvangen van 2.25 miljoen reais (1,04 miljoen dollar tegen het huidige tarief). Lula wordt ervan verdacht het geld te hebben ontvangen bij de aankoop van straaljagers van de Zweedse vliegtuigfabrikant Saab via het bedrijf van zijn zoon Luis Claudio om Dilma Rousseff om te kopen, die hem opvolgde als de leider van het land in 2011.


Na aankomst in de rechtbank in Stockholm vrijdag, ontkende Lofven enige kennis te hebben van steekpenningen met betrekking tot de wapenhandel, maar gaf toe dat hij de verkoop van het Zweedse vliegtuig had gepromoot voordat hij premier werd. 'Ik ben een man uit de arbeidersklasse, het is duidelijk dat ik een Zweeds bedrijf zou helpen en ervoor zou zorgen banen te creëren in Zweden', zei hij tegen de dagelijkse krant Aftonbladet.

Lofven ontkende, dat hij Lula en Rousseff in december 2013 in Zuid-Afrika had ontmoet aan de zijlijn van een eerbetoon aan wijlen president Nelson Mandela. Hij ontkende ook Mauro Marcondes te kennen, een vermeende tussenpersoon tussen Saab en Lula. De hoorzitting duurde minder dan vijf minuten, volgens Aftonbladet.

Eind december 2013 beëindigde Brazilië meer dan een decennium onderhandelingen en rapporten en koos de Zweedse Gripen-jets voor een contract van $ 4,5 miljard ten koste van Rafale in Frankrijk en de Super Hornet van het Amerikaanse Boeing.

Brazilië en Zweden hebben de deal getekend voor 36 straaljagers in oktober 2014, een paar maanden nadat Lofven staatshoofd werd.

Saab voorzitter Marcus Wallenberg en president en CEO Hakan Buskhe werden ook ondervraagd in de rechtszaal. Beiden zeggen, dat ze Mauro Marcondes niet kennen, aldus het persagentschap TT.

De 72-jarige Lula, die begin april gevangen werd gezet, zit twaalf jaar gevangenisstraf uit, omdat hij een appartement als smeergeld had aangenomen, een zaak die hij beschrijft als politiek gemotiveerd. De voormalige president wordt beschuldigd in zes extra gevallen waarin hij beweert dat hij onschuldig is.

(Suriname Mirror/The Local/AFP/Noticias Brasil Online)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten