zondag 10 juni 2018

Venezolaanse autoriteiten arresteren ruim 200 verdachten van valutaspeculatie

Arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd voor nog eens 201 verdachten

'Zeven personen gearresteerd die hadden geprobeerd 2.5 ton goud uit de staat te smokkelen'


De Venezolaanse autoriteiten hebben sinds april meer dan 200 mensen gearresteerd als onderdeel van een hardhandig optreden tegen vermeende valutaspeculanten, terwijl het land worstelt met een hyperinflatie wereldrecord, zei vicepresident Tareck El Aissami vrijdag 8 juni 2018. 

'We hebben 216 mensen gearresteerd die direct betrokken zijn bij deze criminele daden, die wachten op een rechtszaak', vertelde Aissami aan journalisten in Caracas, eraan toevoegend dat arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd voor nog eens 201 mensen.


Hij zei dat de regering van president Nicolas Maduro zich richt op georganiseerde misdaadbendes die betrokken zijn bij het smokkelen van geld en speculeren tegen de dollar in een operatie genaamd 'Manos de Papel' ('Papieren Handen').

Hij zei, dat het 'epicentrum  van de smokkeloperatie de Colombiaanse grensstad Cucuta is, waar volgens hem criminele bendes 'onder de bescherming van de regering van Colombia staan, rechtstreeks van president Juan Manuel Santos' - een virulente criticus van Maduro.

'We hebben 12 miljard bolivars in contanten in beslag genomen - ongeveer 150.000 Amerikaanse dollar volgens de officiële koers en 5.000 op de zwarte markt - die klaar waren voor smokkel. Dit fysieke geld werd overgemaakt naar Colombia en ging voor drie keer zo hoog als de nominale waarde', zei hij.

Venezuela maakt een zware economische crisis door, met een jaarlijkse inflatie van bijna 14.000 procent, die bijdraagt ​​aan een snel depreciërende bolivar. Maduro - die sinds 2013 de leiding heeft over een economie in vrije val, leidend tot chronische tekorten aan voedsel en medicijnen - heeft gezegd dat het land het slachtoffer is van een 'economische oorlog'.

El Aissami vertelde verslaggevers, dat de autoriteiten 78 invallen hadden uitgevoerd in het kader van het onderzoek en meer dan 2.000 bankrekeningen bevroren, waarvan 90 procent in Banesco Bank. Vorige maand lieten de autoriteiten 11 directeuren van Banesco vrij, de grootste privébank van het land, die waren gearresteerd wegens vermeende speculatie met de nationale valuta.

El Aissami kondigde ook de arrestatie aan van zeven mensen in de zuidelijke deelstaat Bolivar, als onderdeel van een afzonderlijk hardhandig optreden genaamd 'Operatie Metalen Handen'. 'De gearresteerden hadden geprobeerd 2.5 ton goud uit de staat te smokkelen', zei hij. 'We hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 28 andere mensen ... om de bendes die zich toeleggen op het smokkelen van metalen te ontmantelen .... specifiek goud', zei hij.

(Suriname Mirror/AFP/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten