zondag 10 juni 2018

Marina Silva, presidentskandidate in Brazilië: 'Ex-president Lula da Silva moet worden uitgesloten van verkiezingen'

Silva staat momenteel in peilingen derde achter Da Silva en Jair Bolsonaro

(Bron foto: Twitter)

Milieubeleid is grootste aandachtspunt voor de oud-minister van Milieu onder Lula da Silva


Marina Silva, een vooraanstaande presidentskandidate in Brazilië, zei vrijdag 8 juni 2018, dat haar voormalige baas, de gevangen gezette ex-president Luiz Inacio Lula da Silva, moet worden uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen.

Silva, een voormalig senator en minister van Milieu, bekritiseerde ook de militaire interventie in de staat Rio de Janeiro en beloofde dat als ze gekozen zou worden, ze zou pushen om presidentiële termijnlimieten ingesteld te krijgen, zodat leiders zich concentreren op wat het beste is voor het land, niet op het verkrijgen van een herverkiezing.

Silva maakte de opmerkingen tijdens een uur durende vraag-en-antwoordsessie met buitenlandse journalisten.


Toen haar werd gevraagd over Da Silva, die in april een vonnis van 12 jaar uit te zitten voor een veroordeling wegens corruptie, zei Silva dat de wet van Brazilië duidelijk is. Die verbiedt een veroordeelde wiens beroep is bevestigd om deel te nemen aan een presidentsverkiezing. Het beroep van Da Silva werd in januari bevestigd.

Ondanks dat hij gevangen wordt gehouden, is Da Silva de koploper in de peilingen en staat erop dat hij nog steeds van plan is om voor het presidentschap te gaan. 'De wet kan niet worden aangepast aan mensen', zei Silva. 'Mensen moeten zich aanpassen aan de wet.'

Silva kreeg bekendheid als minister van Milieu gedurende vele jaren, dat Da Silva in functie was tussen 2003 en 2010. Silva brak sindsdien met Da Silva's Arbeiderspartij en ging voor het presidentschap in 2010 en 2014. Sommige critici beweren, dat ze de laatste 10 jaar weinig meer heeft gedaan dan voor het presidentschap te gaan. Silva zei, dat als ze de laatste jaren in de regering was geweest, de 'kritiek het tegenovergestelde kon zijn', dat ze niet echt onafhankelijk was. Ze voerde aan dat het vormen van een politieke partij, het ontwikkelen van beleid en het spreken in het hele land en internationaal een manier was om bij te dragen aan het algemeen belang.


Silva is momenteel in peilingen de derde achter Da Silva en Jair Bolsonaro, een Congreslid en voormalig kapitein van het leger die nostalgisch spreekt over de militaire dictatuur van 1964-1985 in Brazilië.

Een dramatisch persoonlijk verhaal helpt haar om goed contact te maken met mensen in een van 's werelds meest ongelijke landen als het gaat om onderwijs en inkomensverdeling. Silva werd geboren in een arm gezin in de noordwestelijke staat Acre en kreeg als kind vaak honger en leerde tot haar tienerjaren niet lezen en schrijven.

Tijdens eerdere verkiezingen, en tot nu toe deze cyclus, heeft ze echter moeite gehad om zichzelf buiten het milieubeleid te definiëren. Op vrijdag, toen haar werd gevraagd over een aantal van de meest urgente problemen waarmee Brazilië wordt geconfronteerd, van oproepen tot het herzien van een opgeblazen pensioenstelsel tot de vraag of het staatsoliemaatschappij Petrobras brandstofprijzen in het land zou moeten subsidiëren, waren haar antwoorden zwaar op uitdrukkingen als 'programmatisch' en 'aanpakken van structurele problemen' en bijna verstoken van details.

Ze voerde aan dat Brazilië verder moet gaan dan coalitiepolitiek waarin grote partijen deals met elkaar sluiten die in hun eigen belang zijn en niet van de bevolking. Ze zei, dat het aanpakken van geweld, waarvan de kiezers zeggen dat het een centrale zorg is, een langetermijnplanning zou zijn om het onderwijs en de gezondheidszorg te verbeteren.

Ze was kritisch over militaire interventie in Rio. Na een golf van geweld tijdens het carnaval in februari gaf president Michel Temer het leger de opdracht de veiligheid in de staat over te nemen. 'De gouverneur verklaarde zich onbekwaam om voor de financiën en de veiligheid van de staat te zorgen. Dit is niet de beste route, de beste route is een structureel plan.'

(Suriname Mirror/ABC News/AP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten