zondag 10 juni 2018

Geschokte overlevenden vulkaanuitbarsting Guatemala zeggen niet van tevoren gewaarschuwd te zijn

'Als we een waarschuwing zouden hebben ontvangen, zouden we ons huis verlaten hebben'



- CONRED: 'We doen aanbevelingen, en het zijn de bewoners die beslissen om te evacueren of niet'
- 'Mensen zaten vast in hun huizen en konden niet ontsnappen, ze werden gekookt'


Geschokte overlevenden van de verwoestende explosieve uitbarsting van een vulkaan in Guatemala zeggen, dat ze niet van tevoren gewaarschuwd zijn om te ontsnappen aan een stroom van heet gas en vulkanisch modder die hun dorpen verteerde en minstens 109 mensen doodde.

Volcan de Fuego, in het zuiden van Guatemala, spuwde stromen van gloeiend hete lava uit en schoot dikke rook en as de lucht inm die zondag op verschillende regio's en de hoofdstad Guatemala-Stad op 30 kilometer afstand van het zwaarst getroffen gebied neer regenden. Bijna 200 mensen zijn nog steeds vermist.

'Als we een waarschuwing zouden hebben ontvangen, zouden we ons huis eerder verlaten hebben en zouden de levens van vele mensen gered zijn', vertelde Denni, een overlevende, zaterdag 9 juni 2018 aan Al Jazeera. 'Ik weet niets van anderen, maar ze hebben ons niet gewaarschuwd. We wisten niet van de uitbarsting totdat de lava naar beneden kwam.' 


Slechte communicatie tussen een rampenbureau en vulkanologen in Guatemala vertraagde de evacuaties, omdat gas en aswolken over de Fuego-vulkaan stroomden, in zijn meest gewelddadige uitbarsting in vier decennia, zo hebben de autoriteiten toegegeven.

David Ovalle, coördinator van Guatemala's Nationale Agentschap voor Rampenbeheersing (CONRED, Coordinadora Nacional para la Reducción de Desastres), zei echter dat sommige bewoners evacuatieorders negeerden nadat sensoren uren vóór de uitbarsting een toename van de vulkanische activiteit hadden opgepikt.

'Alle gemeenschappen hebben waarschuwingen ontvangen en het is duidelijk dat we niet de bevoegdheid hebben om een ​​evacuatie te bevelen', zei hij. 'We doen aanbevelingen, en het zijn de bewoners die beslissen om te evacueren of niet.'

David Mercer van Al Jazeera, rapporterend vanuit Escuintla, in zuidcentraal Guatemala, zei dat CONRED 'onder vuur ligt voor mogelijke nalatigheid'.

Officieren van Justitie in Guatemala hebben intussen een onderzoek gelast naar de vraag of  rampenprotocollen zijn opgevolgd.



David Melgar, een overlevende van de vulkaanuitbarsting, zei dat de herinneringen aan die dag hem en zijn gezin voor altijd achtervolgen. Zijn schoonvader werd 'weggevaagd', zei Melgar, terwijl hete as in zijn huis viel. Zijn vrouw heeft samen met hem de ramp overleefd. 'De as kookte, modder vermengd met vuur, mensen renden en de hete as kwam bovenop hen en doodde hen', zei Melgar vanuit een ziekenhuis waar hij nu een behandeling krijgt. 'Mensen zaten vast in hun huizen en konden niet ontsnappen, ze werden van binnen gekookt.'

De Guatemalteekse autoriteiten hebben nu nieuwe evacuaties bevolen van reddingswerkers en dorpen die waarschuwen voor activiteit op de berg Fuego en zeggen dat het een giftige wolk van as en lava heeft uitgespuwd.

Maar, mensen met vermiste geliefden uitten hun hopeloosheid door de opschorting van zoek- en herstelinspanningen. Mexicaanse autoriteiten stuurden artsen om overlevenden te helpen met ernstige brandwonden, terwijl de Amerikaanse regering aankondigde dat het noodhulp naar Guatemala heeft verzonden.
Zes kinderen met ernstige brandwonden werden via luchttransport naar de VS gebracht voor een behandeling die niet beschikbaar was in Guatemala.

Het Chileense ministerie van Mijnbouw tekent een overeenkomst met Guatemala om een vulkanologisch meetnet te ontwerpen. Om Guatemala te ondersteunen na de uitbarsting van de Volcán de Fuego heeft minister van Mijnbouw, Baldo Prokurica, een ontmoeting gehad met de Guatemalteekse ambassadeur in Chili, Rita Claverie de Sciolli, met als doel de technische ondersteuning in professionele training door de Servicio Nacional de Geología y Minería (Sernageomin).

Prokurica zei, dat deze overeenkomst het mogelijk maakt, dat ambtenaren in Chili worden opgeleid, naast het sturen van nationale Sernageomin-experts naar dat land. 'We hebben een meetnet van 45 vulkanen. Het is een online systeem, waarbij Sernageomin samen met de Oficina Nacional de Emergencia del Ministerio del Interior (ONEMI) de vulkanologische activiteit kan observeren en juist is het deze ervaring die Chileense professionals hebben wat we willen delen met de bevolking van Guatemala, door middel van een overeenkomst die we de komende dagen zullen ondertekenen', voegde hij eraan toe.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/The Santiago Times/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten