maandag 4 juni 2018

Zeker 25 mensen gedood bij een vulkaanuitbarsting in Guatemala

Zo'n 3.000 mensen zijn gewond geraakt, bijna 2.000 mensen zijn geëvacueerd

(Bron foto: Twitter)

Bij een vulkaanuitbarsting in Guatemala zijn zondag 3 juni 2018 minstens 25 mensen om het leven gekomen. Zo'n 3.000  mensen zijn gewond geraakt, bijna 2.000 mensen moesten worden geëvacueerd. 

'Het is de ergste uitbarsting sinds jaren', zegt een Belgische touroperator in het Centraal-Amerikaanse land. Sinds gisteren is de Volcán Fuego in Guatemala opnieuw aan het uitbarsten en spuwt hij as, rook en lava uit.



Dorpen in de wijde omgeving zijn bedekt door een zwarte rookwolk tot wel 6 kilometer hoog. 'De vulkaan ligt in een druk bezocht, toeristisch gebied', zegt Patrick Vercoutere. Hij woont al jaren in Guatemala en is er touroperator. 'De Acatenango-vulkaan die er naast ligt, wordt vaak beklommen om te kijken naar de Fuego-vulkaan. Dat was ook gisteren zo en helaas zijn daar ook enkele slachtoffers gevallen.'


De Fuego-vulkaan is één van de actiefste vulkanen van Guatemala. De bergwanden zijn bevolkt, waardoor bij uitbarstingen vele mensen geëvacueerd moeten worden en de kans op slachtoffers groot is. 'De uitbarsting van gisteren is de ergste sinds jaren', zegt Vercoutere.


De uitbarsting kostte al aan minstens 25 mensen het leven, onder wie kinderen en een medewerker van de rampenbestrijdingsdienst Conrad.

Vier mensen kwamen om het leven toen een huis vlam vatte door de hitte van de stroom. Twee kinderen verbrandden toen ze de uitbarsting bekeken vanaf een brug. Een slachtoffer werd gevonden door brandweerlieden en overleed later in de ambulance.



De internationale luchthaven in Guatemala-Stad is gesloten.

Alle doden zouden gevallen zijn in de dorpjes El Rodeo, Alotenango en San Miguel los Lotes. 'Het dorp Rodeo is overspoeld door een rivier van lava. Er zijn doden en gewonden onder de inwoners', zegt Sergio Cabanas, algemeen secretaris van het rampenbureau op de radio.

De 3.763 meter hoge vulkaan, in het gebergte Sierra Madre, ligt op ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad. Naar schatting worden zowat 1 miljoen mensen getroffen door de uitbarsting.




(Suriname Mirror/elperiodico.com.gt/VRT/La Vanguardia/YouTube/NOS/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten