woensdag 23 mei 2018

Terwijl Colombia zich klaarmaakt voor verkiezingen lijden duizenden onder geweld

Noorse Vluchtelingenraad: 'Presidentskandidaten moeten van slachtoffers van voortdurende geweld een topprioriteit maken'


Meer dan 7,3 miljoen mensen zijn vandaag intern ontheemd in Colombia


De kandidaten bij de presidentsverkiezingen in Colombia moeten van de slachtoffers van het voortdurende geweld een topprioriteit maken, betoogt de Noorse Vluchtelingenraad. Op 27 mei begint de eerste fase van de presidentsverkiezingen in Colombia.

'Het zou een topprioriteit en verplichting voor de nieuwe president moeten zijn om een ​​eind te maken aan het enorme lijden in Colombia en te zorgen dat vredesonderhandelingen concrete resultaten opleveren', zegt Christian Visnes, landendirecteur van de Norwegian Refugee Council (NRC) in Colombia, dinsdag 22 mei 2018.

Sinds de ondertekening van het vredesakkoord tussen de FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo) en de regering in november 2016 zijn meer dan 150.000 mensen ontheemd geraakt, het equivalent van één persoon per 4 minuten.


Bovendien is Colombia getuige van alarmerende vormen van misbruik door gewapende groepen, waaronder verdwijningen, seksueel geweld en rekrutering van kinderen.

'Ondanks het vredesakkoord blijven mensen uit hun huizen verdreven worden en verliezen ze hun bezittingen, hun land en hun levensonderhoud. Velen hebben naaste familieleden, vrienden en buren van het geweld verloren. Hoeveel langer moeten we wachten voordat we een einde maken aan dit conflict?', vraagt Christian Visnes, een ontheemde moeder van twee aan de NRC. Ze is een van de meer dan 10.000 mensen die onlangs zijn ontheemd in Catatumbo, een regio ten noordoosten van Colombia.

Meer dan 7,3 miljoen mensen zijn vandaag intern ontheemd in Colombia. Nu al kwetsbaar, worden veel ontheemden het slachtoffer van opzettelijke aanvallen, bedreigingen, gedwongen rekruteringen en moorden gepleegd door een zevental gewapende groeperingen die openlijk het internationaal humanitair recht blijven betwisten.

(Suriname Mirror/Norwegian Refugee Council/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten