woensdag 23 mei 2018

Korte voorzichtige reactie SVJ op aanhouding fotojournalist Regilio Derby bij politieactie in Groenhartstraat

SVJ stelt zich opmerkelijk terughoudend op, gelet op felle reacties uit mediasector

SVJ veroordeelt, maar weet niet zeker wat precies is voorgevallen 


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) veroordeelt vandaag, woensdag 23 mei 2018, bij monde van voorzitster Carla Boëtius, de schending van burgerrechten in het voorval waarbij de fotojournalist Regilio Derby zou zijn gehinderd in de uitoefening van zijn taak. 

(Maar, hoe kun je schending van burgerrechten 'veroordelen', terwijl je in één adem zegt, dat fotojournalist Regilio Derby 'zou zijn' gehinderd in de uitoefening van zijn taak. Je kunt niet iets veroordelen waarvan je als SVJ kennelijk niet zeker bent...)

(Bron: Starnieuws)
De SVJ heeft niet alleen de fotojournalist gehoord, maar heeft zich ook gewend tot de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) om zich te beraden over deze kwestie.

De SVJ komt tot een voorlopige conclusie, dat burgerrechten zoals persvrijheid, recht op een menswaardige behandeling, het eigendomsrecht en het recht op intellectueel eigendom in het geding zijn geweest. Het beperken of schaden van deze rechten wordt veroordeeld.

De SVJ kijkt uit naar het resultaat van het aan haar toegezegd onderzoek door het KPS in hoeverre manschappen zich aan deze mensenrechtenschendingen hebben schuldig gemaakt.

De SVJ wijst erop, dat elke aantasting of het in het geding brengen van burgerrechten als zeer ernstig wordt opgevat door de internationale gemeenschap en Suriname doet dalen op de World Press Freedom Index.

** Derby wenst geen strafrechtelijk onderzoek tegen politieinspecteur Sergio Gentle, omdat het naar eigen zeggen toch niet zal gebeuren, meldt Radio 10 woensdag 23 mei 2018. Hij wil dat de politiefunctionaris in het publiek zijn excuses moet aanbieden. Derby diende dinsdag een officiële klacht in bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname. 'Ik ben naar OPZ gegaan. Ze hebben me gevraagd wat ik wil hebben en wat moet gebeuren', aldus Derby tegenover Radio 10, zo schrijft de Ware Tijd.

(Suriname Mirror/SVJ/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten