zaterdag 19 mei 2018

Fotojournalist Regilio Derby zou 'op beestachtige wijze' door de politie zijn aangehouden...

Derby dient klacht in bij afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) Korps Politie Suriname

Aanhouding fotograaf lijkt voor de Ware Tijd belangrijker dan de vraag waarom agenten vuurden op een waarschijnlijk ongewapende vluchtende verdachte...


De Ware Tijd zet vandaag, zaterdag 19 mei 2018, fors aan met een artikel met de kop 'Fotojournalist op hondse wijze opgepakt door politie'. Fotojournalist Regilio Derby zal een officiële klacht indienen bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname, omdat hij gisteren, volgens de Ware Tijd, 'op beestachtige wijze' door de politie in de boeien is geslagen. Ook zal hij het gebeuren rapporteren aan de Surinaamse Vereniging van Journalisten. 

De fotograaf heeft zevenenhalf uur op het politiebureau doorgebracht waarna hij om half tien gisteravond is vrijgelaten.

'Ik werd geboeid in een snikhete auto geplaatst met gesloten ramen. Ik lag ruim een half uur in de auto badend in mijn zweet. Ik voelde dat ik zuurstof tekort kwam en sloeg met mijn hoofd tegen de ruit om aandacht te vragen. Ik smachtte naar lucht', vertelt Derby. Uiteindelijk kwam er een agent af op zijn geroep, 'We zijn vergeten dat u in de auto zat'.

Derby, die freelance-fotograaf is van verschillende dagbladen, bevond zich in de Groenhartstraat te Abrabroki om foto's te maken van een actie van de geüniformeerde politie en het Regio Bijstand Team (RBT) die een vluchtende verdachte van diefstal in het politieressort Zanderij achtervolgden.

De waarschijnlijk ongewapende verdachte (daarover wordt echter door geen enkele journalist bericht!) , die zijn erf op rende, werd door agenten beschoten en overleef ter plekke. De fotojournalist bevond zich op dat moment op een aangrenzend erf om foto's te schieten. Hij zag plotseling een agent in burgerkleding en een wapen aan zijn zij op hem afkomen. Deze sloeg Derby op zijn borst met de woorden: 'Verwijder van hier.' De fotograaf ging door met het schieten van foto's. 'Ik zei, beambte ik ga maar één foto schieten. Toen ik weg wilde lopen werd ik bij mijn hand vastgegrepen met de woorden: U bent aangehouden. U hindert het onderzoek en u pleegt verzet.'

Op het bureau aangekomen is de foto die Derby gemaakt had gewist door een politieman.

Hoofd RBT Sergio Gentle, die de operatie leidde, verwijst de Ware Tijd naar de afdeling Voorlichting van het korps als hem om een reactie wordt gevraagd. 'De fotograaf in kwestie is werkelijk opgebracht voor verhoor. Ik draag geen kennis van het feit dat zijn foto's zijn gewist. Niemand van het RBT heeft de fotograaf aangeraakt of geduwd.' 

Dient een (foto-)journalist ook geen gehoor te geven aan een 'verwijderingsverzoek' van de politie, of geeft persvrijheid iedere (foto-)journalist enig recht om boven wet- en regelgeving te staan?

Lees ook:
http://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/weer-een-vluchtende-mogelijk.html
http://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/politie-arresteert-twaalf-verdachten.html

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten