zaterdag 19 mei 2018

Autoriteiten Colombia waarschuwen inheemse gemeenschappen voor komst paramilitaire groepen

Ombudsman waarschuwt in advies voor binnendringen paramilitairen in 22 inheemse groepen



De inheemse gemeenschappen in Colombia zijn zeer alert, nadat de autoriteiten een vroege waarschuwing hebben afgegeven, waarin het noordelijke district wordt gewaarschuwd voor de aanstaande komst van paramilitaire groepen. 

Het bureau van de Ombudsman bracht een advies uit met betrekking tot het mogelijke binnendringen van militanten in de 22 inheemse groepen van het land  in Magdalena, Santa Marta.

Defensor del Pueblo (Ombudsman) Carlos Alfonso Negret Mosquera heeft zijn waarschuwend geluid eerder deze week laten horen, waarin hij uitlegt dat de paramilitairen op weg zijn naar de bergachtige gemeenschappen van de Kogui, Malayo, Arhuaco en Kankuamos - enkele van de meest kwetsbare inheemse groepen in de Sierra Nevada.


Negret waarschuwde ook dat een deel van 'Los Pachencas;' de Gaitanistische Zelfverdedigingstroepen van Colombia (AGC, Autodefensas Gaitanistas) en voormalige militanten van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional) zijn versplinterd en proberen het gebied onder controle te krijgen.

De Ombudsman werd gestuurd om de gemeenschappen te waarschuwen, dat in het geval van een noodsituatie, het terrein het bijna onmogelijk zou maken voor de nationale politie om op tijd aan te komen.


Voorafgaand aan zijn vertrek eerde het Kogui-volk Negret door hun bescherming uit te breiden naar de minister en zijn kantoor met een traditionele ceremonie, om hem te beschermen tegen dreigementen of geweld.


Het Institute of Studies for Peace Development, een Colombiaanse niet-gouvernementele organisatie, meldt dat in 2017 alleen al naar schatting 170 sociale leiders zijn neergeschoten. Officiële statistieken zijn echter aanzienlijk lager.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten