zaterdag 19 mei 2018

Geschil binnen de Matawai-gemeenschap na maanden van tafel

(Bron foto: NII)
Gezamenlijke Verklaring Matawai garandeert terugkeer van orde en rust in Matawai-gebied


Een maandenlang geeschil binnen de Matawai-gemeenschap is beslecht met de ondertekening van de Gezamenlijke Verklaring Matawai. Met het document garanderen partijen de terugkeer van orde en rust in het Matawai-gebied aan de Boven-Saramaccarivier. Dat meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 18 mei 2018.

De spanningen tussen het Traditioneel Gezag van de Matawai-stam en de actiegroep ‘Feti Gi Matawai’ liepen hoog op. Er was te weinig transparantie in het beheer van middelen die de stam verdient uit onder andere het gemeenschapsbos.

Twee dagen werd een krutu gehouden in de Congreshal in Paramaribo, waar partijen hun problemen hebben aangekaart.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft namens de regering bemiddeld tijdens de gesprekken. Aan het eind van de krutu, donderdag, werd een gezamenlijk document ondertekend. Daarin staat, dat de beheersdaden van het Matawai Fonds en de Commissie Gemeenschapsbossen voorlopig worden stopgezet. De bestaande contacten tussen het Traditioneel Gezag en ondernemers in het gebied zullen worden geëvalueerd.

De twee partijen zijn ook overeengekomen, dat ze voortaan alles eraan zullen doen om problemen op te lossen door 'constructief overleg en goede samenwerking'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten