donderdag 8 maart 2018

Senaat Brazilië keurt Open Skies-overeenkomst tussen Brazilië en VS goed

Partnerschap tussen American Airlines en LATAM Airlines nu mogelijk


De Senaat heeft woensdag 7 maart 2018 een Open Skies-overeenkomst tussen Brazilië en de Verenigde Staten goedgekeurd, die de weg vrijmaakt voor een partnerschap tussen American Airlines Group Inc en LATAM Airlines Group SA. Het verdrag zal worden toegezonden aan president Michel Temer, van wie wordt verwacht dat hij het bij wet zal ondertekenen.

De overeenkomst staat een onbeperkt aantal vluchten toe tussen Brazilië en de Verenigde Staten, de favoriete bestemming van Braziliaanse toeristen, en zou moeten resulteren in lagere vliegtarieven. Naar verwachting zal dit leiden tot verhoogde belangstelling van de Amerikaanse luchtvaartindustrie in de mogelijk enorme Braziliaanse markt.

Het Open Skies-verdrag werd in 2011 ondertekend, maar kreeg te maken met tegenstand van parlementsleden die gelobbyd werden door de belangen van lokale luchtvaartmaatschappijen in Brazilië, die concurrentie vreesden van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Het akkoord was een vereiste voor het Amerikaanse ministerie van Transport om een zakelijke deal goed te keuren tussen American Airlines en LATAM, de twee grootste luchtvaartmaatschappijen in de regio, waardoor vluchtschema's gecoördineerd kunnen worden en meer verbindingen kunnen worden aangeboden.

Het antitrustbureau van Brazilië heeft het groene licht al gegeven voor de samenwerking. In 2016 tekende het in Chili gevestigde hoofdkantoor van LATAM de gezamenlijke zakelijke overeenkomst met American en een ander met IAG's (International Consolidated Airlines Group SA) British Airways en Iberia, alle leden van de Oneworld Alliance.

De op twee na grootste luchtvaartmaatschappij van Brazilië, Azul Linhas Aéreas (AZUL), die in 2008 van start ging, was aanvankelijk tegen de overeenkomst en voerde aan dat deze zich op de Braziliaanse markt moest vestigen voordat deze werd opengesteld voor verdere concurrentie.

Het verdrag werd ondersteund door GOL Linhas Aéreas Inteligentes (GOLL), de tweede luchtvaartmaatschappij van Brazilië waarin Delta Airlines Inc. een participatie van 9,48 procent heeft en Avianca Brasil, die een zakelijke deal met United Continental Holdings Inc wil sluiten in de nabije toekomst.


(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten