donderdag 8 maart 2018

SPA: 'De maatschappelijke ontkenning van gendergelijkheid baart ons zorgen'

'Hoewel veel gerealiseerd is voor versterking van vrouwen hebben we nog een lange weg te gaan’

'SPA roept alle vrouwen en meisjes op zich massaal te verzetten tegen politieke polarisering, incompetentie, misbruik en corruptie'


Het thema van 8 maart 2018 leert ons, dat gender gelijkwaardigheid- en gelijkheid van mannen en vrouwen wereldwijd nog een vraagstuk is dat bijzondere aandacht eist en acties voor vernieuwingen op politiek, economisch en sociaal vlak. 'Hoewel veel gerealiseerd is voor de versterking van vrouwen hebben we nog een lange weg te gaan’

De maatschappelijke ontkenning van gendergelijkheid baart ons zorgen. Het niet realiseren van gelijkwaardigheid en gelijke rechten voor mannen en vrouwen draagt in grote mate bij aan het niet bereiken van duurzame ontwikkeling en vooruitgang van samenlevingen.

Ontwikkeling van de strijd 
De strijd van vrouwen voor gelijkheid en gelijkwaardigheid bereikte haar hoogtepunt aan het eind van de 19de eeuw toen fabrieksarbeidsters in de Verenigde Staten opkwamen voor betere en leefbare arbeidsomstandigheden, gelijke lonen, kortere werkuren en sociale bescherming. In lijn hiermee was de strijd voor algemene kiesrecht die vooraf ging aan de Universele Verklaring voor de rechten van de mens, waarin is vastgesteld dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben.

Politieke wil tot verandering 
Echter, blijkt in de praktijk dat een dergelijke verklaring niet altijd voldoende is. Het vraagt namelijk om politieke wil – en durf om barrières te doorbreken in de historisch gegroeide machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Helaas, is er onvoldoende het besef aanwezig in Suriname, dat gelijkheid tussen mannen en de politieke –en economische besluitvormingsprocessen waar beslissingen worden genomen die de positie van vrouwen regarderen. Vrouwen vervullen nog steeds een ‘underdog positie’ op het hoger politiek- en management niveau, en hebben onvoldoende inspraak in duurzame ontwikkelingen die de politiek, economie, milieu en vooral het klimaat betreffen. 
Onze gedachten gaan hierbij ook uit naar de vrouwen in de districten en de agrarische sector. 

De actuele situatie 
Wereldwijd zijn in veel landen vrouwen en meisjes nog steeds achtergesteld ten opzichte van mannen en jongens. In Suriname, is te constateren dat de huidige politieke constellatie en de gevolgen van slecht en onbehoorlijk bestuur, corruptie, criminaliteit, kortom de bestaande maatschappelijke crisis, op alle terreinen de economische, sociale positie en weerbaarheid van vrouwen en meisjes zodanig aantast dat de gevolgen niet te overzien zijn. De gevolgen uiten zich vooral in toenemende armoede en verwaarlozing van vrouwen en meisjes, prostitutie, geweld tegen vrouwen en werkloosheid van vrouwen. Hiermede wordt de basis voor duurzame ontwikkeling van onze gezinnen en dus onze natie weggeslagen. Velen hebben het gevoel dat het land stuurloos is geworden en overgeleverd is aan machtswellustelingen die allen hun eigen belang en dat van hun familie en vrienden vooropstellen. 

Gesteld kan worden dat wij niet merken en voelen dat we in een land wonen dat qua potenties en rijkdom de 17de rijkste land van de wereld is. De vraag is hoe dan? Terwijl vrouwen en meisjes kansen en rechten ontnomen worden in het onderwijs, de gezondheidszorg en huisvestingsgebied en werkgelegenheid? En, gebukt gaan onder extreme armoede. Vele jonge meisjes haken af in het onderwijs en hebben geen perspectief op sociale zekerheid en een goede toekomst. De erbarmelijke wantoestanden in de basiszorg werken door op het leven van vrouwen. 

Ons streven 
De SPA wil op de Internationale Dag van de Vrouw, alle vrouwen en meisjes oproepen om zich massaal te verzetten tegen politieke polarisering, incompetentie, misbruik en corruptie. 

Vrouwen moeten zich verzetten tegen de maatschappelijke wantoestanden die hun rechten en kansen op een eerlijk en gelukkig leven ontnemen. 

De SPA streeft naar een politieke beweging van vrouwen in 2020 die het voortouw moet hebben in de verkiezingen van 2020. Dit, om daadwerkelijk de duurzame ontwikkeling en vooruitgang van vrouwen en mannen af te dwingen. 

De SPA roept daarom elke Surinamer op, doch in het bijzonder jonge en oudere vrouwen, intellectuelen en plattelandswerkers alsook vrouwen in het binnenland om samen met haar op te trekken in de strijd om gender gelijkwaardigheid en -gelijkheid zodat wij een sociaal rechtvaardigere samenleving kunnen creëren. 

Samen staan wij sterk in de strijd voor gelijkheid en gelijkwaardigheid en het opkomen voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor mannen en vrouwen in ons geliefd Suriname. 

De Surinaamse Partij van de Arbeid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten