donderdag 8 maart 2018

Colombia moet zijn vrouwelijke activisten koesteren op Internationale Vrouwendag

Human Rights Watch: 'Colombiaanse autoriteiten moeten vrouwelijke activisten die worden bedreigd en gedood, in de kijker zetten'

(Bron foto: Congreso de los Pueblos)
 
Het is een jaar geleden, dat Ruth Alicia Lopez Guisao, een mensenrechtenactiviste in Colombia, werd vermoord door niet-geïdentificeerde schutters. Ze was een uitgesproken gemeenschapsleidster die met Afro-Colombiaanse en inheemse groepen werkte aan landhervorming in het westelijke departement Chocó.

Haar familie had jarenlang geleefd in angst voor paramilitairen, maffia-achtige gewapende groepen die zichzelf afschilderden als 'zelfverdedigings'-troepen die de linkse guerrillastrijders bestreden, maar tot de grootste drugshandelaars van het land behoorden. Deze terreur ging door na haar dood, want volgens persberichten ontvingen haar moeder en zuster doodsbedreigingen, die waarschuwden om haar begrafenis niet bij te wonen.


Veel mensen hebben nog nooit van Guisao gehoord, omdat haar dood niet algemeen werd vermeld in het internationale nieuws.

Guisao was slechts een van de 16 vrouwelijke activisten die vorig jaar in Colombia zijn gedood, volgens Somos Defensores, een van de belangrijkste groepen in Colombia die misbruik tegen activisten meldt.

Op Internationale Vrouwendag moeten de Colombiaanse autoriteiten vrouwelijke activisten als Guisao, die worden bedreigd en gedood, in de kijker zetten en hun bijdragen aan de mensenrechten eren. Ondanks Colombia's programma's om activisten te beschermen, is het aantal vermoorde mensenrechtenactivisten toegenomen na de ondertekening van het vredesakkoord 2016 met de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). Tientallen lokale activisten zijn gedood door gewapende groepen, waaronder paramilitaire opvolgers en guerrillastrijders.

Veel van deze gevallen lijken erop te wijzen, dat andere gewapende groepen zich haasten om controle te krijgen over gebieden die voorheen in handen waren van de FARC.

Volgens Somos Defensores was van de 560 activisten die in 2017 in Colombia werden aangevallen, meer dan 25 procent vrouw. Somos Defensores rapporteerde vier gevallen van 'extreem geweld' tegen vrouwen, waaronder martelingen, brutaliteit en seksueel geweld. Vrouwelijke mensenrechtenactivisten worden geconfronteerd met dezelfde risico's als hun mannelijke tegenhangers, maar zijn bijzonder kwetsbaar voor op gender gebaseerde bedreigingen en geweld.

In gewapende conflicten creëren dreigementen van verkrachting en bedreigingen voor hun familie een acuut gevoel van angst voor vrouwelijke activisten.

In het licht van het toenemende geweld tegen activisten, moet de Colombiaanse regering haar inspanningen verdubbelen om hen te beschermen, ook in gebieden die voorheen onder de controle van de FARC stonden, en prioriteit geven aan onderzoeken naar hun dood. Vrouwelijke activisten spelen een vitale rol. Door hen te beschermen, kan de overheid meer doen om duurzame vrede in het land te creëren.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten