maandag 5 februari 2018

Colombiaanse regering opent haar eerste opvang voor Venezolanen

(Bron foto: Twitter)
Onderdak voor maximaal 48 uur voor 120 mensen per dag bij grensstad Cucuta


De Colombiaanse regering heeft haar eerste opvang geopend voor Venezolanen die in steeds grotere aantallen over de grens stromen om te ontsnappen aan de economische crisis in hun land. De kale opvanglocatie die zaterdag 3 februari 2018 in de buurt van de grensstad Cucuta opende, biedt onderdak aan maximaal 48 uur voor 120 mensen per dag. Zwangere moeders, ouderen en minderjarigen die legaal het land zijn binnengekomen, krijgen voorrang.

Het wordt beheerd door het Rode Kruis.

Cucuta is de afgelopen weken overweldigd door een steeds grotere uittocht van Venezolanen. Velen slapen op straat en de misdaad in de stad neemt toe doordat bendes rekruteren en profiteren van de wanhopige migranten.

Circa 35.000 Venezolanen komen dagelijks Colombia binnen. Velen van hen gaan samenwonen of maken korte uitstapjes om voedsel en medicijnen te kopen die al jaren thuis schaars zijn.



Maar, de cijfers zijn de afgelopen maanden flink gestegen, met een geschatte 200.000 die nu op zoek zijn om te blijven, als een viercijferige inflatie de olierijke natie dieper in de afgrond stort.


Ze worden niet allemaal omarmd te midden van een groeiende hysterie, dat de economische vluchtelingen banen stelen en overweldigende, reeds uitgerekte middelen.

Vorige week hebben de autoriteiten 130 Venezolanen gedeporteerd die illegaal het land waren binnengekomen en buiten sliepen op een basketbalveld in Cucuta. Migratie-autoriteiten proberen ook de handhaving van wetten te verscherpen, zelfs als Colombia de tijd dat Venezolanen in het land kunnen verblijven van 90 dagen tot twee jaar verlengt.

'We proberen zo royaal mogelijk te zijn, maar we moeten ook orde hebben', zei minister van Buitenlandse Zaken Maria Holguin deze week na een speciale kabinetsvergadering om de veranderlijke situatie te bespreken.

President Juan Manuel Santos zal naar verwachting donderdag naar Cucuta reizen om rampenplannen voor de snelgroeiende humanitaire crisis te bespreken.


(Suriname Mirror/Voice of America/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten