zondag 4 februari 2018

The Economist: 'Suriname kent een gebrekkige democratie'

Op de lijst van 167 landen staat Suriname op 50e plaats



Suriname wordt door het gezaghebbende blad The Economist gekwalificeerd als een ‘gebrekkige democratie’. Ook landen als de Verenigde Staten, Italië, Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Israël, België, Trinidad en Tobago, Jamaica en India kregen deze kwalificatie. Op de lijst van 167 landen staat Suriname op de vijftigste plaats en de VS op een gedeelde 21e plaats samen met Italië. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zondag 4 februari 2018.

In de woensdag gepubliceerde 'Democracy Index 2017' (zie onderaan), worden negentien landen, aangemerkt als "volwaardige democratie", waaronder Nederland (11), het Verenigd Koninkrijk (14), Mauritius (16), Uruguay (18) en Spanje (19).

Het rapport dat door de Intelligence Unit van The Economist sinds 2006 wordt samengesteld beoordeelt de landen op vijf onderdelen: verkiezingsproces en pluralisme, het functioneren van de overheid, politieke participatie, politieke cultuur en burgerlijke vrijheden.


Suriname heeft een overallscore van 6,76. De VS scoort 7,98, Nederland 8,89 en landen in het Caribisch Gebied zoals Guyana 6,46 (63), Trinidad en Tobago 7,04 (46) en Jamaica 7,29 (gedeeld 38).

Voor 'verkiezingsproces en pluralisme' scoort het land met 9,17 even hoog als de VS. Voor 'burgerlijke vrijheden' scoort de VS 8,24 en Suriname 7,65.



'De Democracy Index' beschouwt vrijheid van meningsuiting als essentieel voor de democratie zodat die wortel kan schieten en goed kan gedijen. De kwaliteit van de democratie in elk land kan in grote mate worden beoordeeld aan de mate van vrijheid van meningsuiting. Samenlevingen die geen afwijkende mening, roddel en het in twijfel trekken van 'conventionele wijsheid' tolereren, kunnen geen 'volledige democratie' zijn, meent The Economist.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten