maandag 5 februari 2018

Braziliaanse federale rechtbank heft verbod van verscheping 25.000 runderen naar Turkije op

Breder verbod op transport van levende dieren blijft gehandhaafd 


Dierenrechtenactivisten protesteren al jaren tegen lange afstandsreizen runderen


Een Braziliaanse federale rechtbank heeft gisteren, zondag 4 februari 2018, een bevel opgeheven dat het transport van ongeveer 25.000 runderen uit de haven van Santos blokkeerde, waardoor de lading de haven kon verlaten, maar een breder verbod op transport van levende dieren gehandhaafd blijft.

Het oorspronkelijke bevel was uitgevaardigd namens een dierenrechtengroep die bekend staat als Fórum Nacional de Proteção e Defesa Animal, die had betoogd dat de langeafstands vervoerpraktijken neerkomen op dierenmishandeling, aldus het vonnis.

De zending heeft nu de haven verlaten en vertrekt naar Turkije, volgens een woordvoerder van Minerva SA, de Braziliaanse vleesverwerker die de dieren verkocht aan een klant in dat land. De reis duurt meestal 16 dagen.

Het zeetransport van levende dieren uit Brazilië is nog steeds verboden, nadat een lagere rechtbank vrijdag een rechterlijk bevel had uitgevaardigd.

Oorspronkelijk zouden 27.000 runderen op 1 februari worden verscheept, maar het bevel dat het vertrek van het schip verhinderde, leidde er ook toe dat sommige dieren niet op het Panamese veeschip NADA (zie foto - bron: Easygram) werden geladen.

Minerva zei, dat het opheffen van het bevel alleen diende om de NADA toe te laten Santos te verlaten. De achtergebleven dieren werden in quarantaine geplaatst, zei de woordvoerder van Minerva. De exacte locatie van de dieren in Brazilië kon niet worden bepaald.

Het schip vertrok gisteren aldus Companhia Docas do Estado de São Paulo, die de grootste haven van Latijns-Amerika in Santos uitbaat.

Ter informatie beelden uit 2008 van de verscheping van runderen van Brazilië naar Libanon:





(Suriname Mirror/BeefCentral/Reuters/vista-se.com.br/Facebook/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten