maandag 5 februari 2018

Tenminste zes mensen gedood bij zware overstromingen in Bolivia

Zo'n 50.000 mensen in zeven van de negen departementen van het land zijn dakloos geraakt

(Bron foto's: Santiago Times)

Tenminste zes mensen zijn omgekomen bij zware overstromingen in de Andes-natie Bolivia, waar dagenlang regen duizenden mensen dakloos heeft gemaakt, velden onder water heeft gezet en huizen verwoest. Eén man stierf toen hij werd weggesleept door een opgezwollen rivier en vijf mensen werden gedood bij verkeersongevallen veroorzaakt door de regen, zei de burgemeester van Cotagaita in het zuidelijke departement Potosi.


De autoriteiten hebben gezegd, dat ten minste 50.000 mensen in zeven van de negen departementen van het land dakloos zijn geraakt.

De zwaarst getroffen gebieden liggen aan de zuidelijke grens met Paraguay en Argentinië. Landelijk Ontwikkelingsminister Cesar Cacarico zei, dat de overstroming ook 33.000 velden heeft beschadigd.

Tijdens een bezoek aan de stad Tupiza in het departement Potosi beloofde president Evo Morales om slachtoffers te helpen bij de wederopbouw en om boeren van zaden te voorzien.



De autoriteiten hebben nu de Nationale Noodhulpprogramma's (COEN) geactiveerd om de inspanningen om slachtoffers van overstromingen hulp te bieden, te coördineren. Ten zuiden van de grens spoelden razende overstromingen auto's en huizen in Argentinië weg nadat zware regenval een rivier deed overstromen in het noordwesten.


Ongeveer 10.000 inwoners werden vrijdag 2 februari 2018 geëvacueerd uit dorpen langs de Pilcomayo-rivier. Het stuk van de Pilcomayo dat door Salta stroomt, in het noordwesten van Argentinië, steeg snel na de ongewoon zware regenval, zodat sommige bewoners uit het hoge water moesten worden geplukt.



Ambtenaren zeiden, dat de rivier minstens zes meter is gestegen en naar verwachting tot het midden van deze week zal blijven stijgen.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Santiago Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten