maandag 22 januari 2018

'Regering moet voor gerecht, omdat zij niet is overgegaan tot directe afkondiging Anti-Corruptiewet'

DA'91-voorzitster: 'Door de manier waarop met corruptie wordt omgesprongen, vat het idee steeds meer post, dat corruptie normaal is'


De regering moet voor het gerecht worden gedaagd, omdat zij niet is overgegaan tot directe afkondiging van de Anti-Corruptiewet die in september met algemene stemmen in het parlement is aangenomen. Dat zei partijvoorzitster Angelic del Castilho zaterdagavond tijdens de paneldiscussie 'mensenrechten op de anti-corruptie-agenda', die haar partij DA '91 had georganiseerd in het auditorium van Self Reliance, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 22 januari 2018.

De uitspraak van de rechter moet direct worden gevolgd door onmiddellijke aanname en afkondiging van de wet Openbaarheid van Bestuur, vindt Del Castilho. Deze twee wetten versterken immers de kracht en de macht van een goed geïnformeerde samenleving. Door de manier waarop in Suriname met corruptie wordt omgesprongen, vat het idee steeds meer post, dat corruptie een normale zaak is, aldus de partijvoorzitster. Ze sprak van een alles verterend vuur.

Nog belangrijker is volgens haar het weinige besef in de samenleving hoe en hoezeer corruptie de mensenrechten aantast.

Ex-minister Joyce Williams van Arbeid toonde met voorbeelden aan hoe corruptie in het overheidsbestuur een indringend effect heeft op arbeidsrechten en maatschappelijke zekerheid. Zij noemde Bruynzeel Suriname die honderden personen, onder wie voormalige werknemers en hun gezinnen, maatschappelijk onzeker heeft gemaakt.

Williams noemde ook de spookambtenaren, het tegenhouden van bevorderingen van personen die worden gezien als klokkenluiders, de zekerheid en het recht op een salaris dat niet op tijd wordt betaald. 'Allemaal beknotting van mensenrechten.'

Advocate Serena Essed zei, dat bij het bespreken van corruptie het belangrijk is meteen ook te praten over mensenrechten. Bij corruptie staan volgens haar vaak de corruptieve daad en de dader centraal. Bij het schenden van mensenrechten in geval van corruptie komen vooral ook de benadeelden en sterker nog de consequenties van de corruptieve daad naar boven.

Praten over mensenrechten creëert dan ook de maatschappelijke betrokkenheid en de bewustwording van mensen over wat corruptie precies inhoudt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten