maandag 22 januari 2018

Paus Franciscus rept in openlucht mis over politieke corruptie in Latijns-Amerika, maar negeert seksueel misbruik

(Bron foto: Alessandra Tarantino, AP)
Ruim 1 miljoen mensen bij mis op luchtmachtbasis Las Palmas vlakbij Lima, Peru


Paus Franciscus hield zondag 21 januari 2018 een open lucht mis voor meer dan 1 miljoen mensen en beëindigde daarmee zijn reis naar Chili en Peru, gekenmerkt door stevige woorden over politieke corruptie in Latijns-Amerika, maar hij maakte geen woorden vuil aan seksueel misbruik in de kerk.


In de laatste uren van zijn zesdaagse bezoek aan de twee landen waarschuwde paus Franciscus in geïmproviseerde opmerkingen, dat Latijns-Amerika zich in een diepe crisis bevindt door corruptieschandalen, met politiek in de meeste landen 'zieker dan goed'. 'De politiek verkeert in crisis, een serieuze crisis in Latijns-Amerika', zei hij, wijzend op het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, dat heeft toegegeven dat het miljarden aan steekpenningen heeft betaald, als een voorbeeld van hebzucht dat over het continent van zijn geboorte hangt.

Het issue seksueel misbruik binnen de katholieke kerk doemde in beide landen groots op, maar vooral in Chili, waar Franciscus verontwaardiging opriep door kritiek op een bisschop, beschuldigd van het beschermen van een pedofiel, af te doen als 'laster'


Ondanks de geschatte 1,3 miljoen aanwezigen bij Lima, verliest de kerk aanhangers in Latijns-Amerika. Nog voor de voor velen schokkende 'laster'-opmerking van de paus in Chili, bleek uit een opiniepeiling van de Latijns-Amerikaanse denktank Latinobarometer, dat het aantal Chilenen dat zichzelf katholiek noemt sterk was gedaald tot 45 procent van 74 procent in 1995.

Het aantal katholieken in Peru, waar Franciscus altijd een enthousiaste ontvangst kreeg, blijft hoog op ongeveer 72 procent, volgens een opiniepeiling, hoewel het de afgelopen tien jaar is gedaald. 'Franciscus hier is bewijs!', stond op een spandoek dat hing aan een appartement in Lima met een foto van Luis Figari, de stichter van een elitaire katholieke vereniging, die dit jaar in Peru terecht moet staan voor seksueel misbruik van minderjarigen. Figari heeft het vergrijp ontkend. Franciscus beval het Vaticaan om een beheerder aan te stellen om de vereniging, Sodalitium Christianae Vitae, een week voor zijn reis te leiden.



Als de eerste paus die de Amazone in meer dan 30 jaar bezocht, verdedigde Franciscus vrijdag de inheemse bevolking en het milieu door te zeggen, dat grote bedrijven en 'consumentistische hebzucht' geen natuurlijke habitat mogen vernietigen op de hele planeet. Hij veroordeelde hebzucht en corruptie en zei  naast de geplaagde Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski, dat alle delen van de samenleving, inclusief de kerk, eraan moeten werken om het te bestrijden. Alleen al in Peru is één ex-president gearresteerd, omdat hij naar verluidt steekpenningen van Odebrecht heeft gekregen terwijl een bevelschrift uit is voor een ander. Kuczynski werd in december bijna afgezet, omdat hij niet verklaarde, dat een bedrijf dat hij runde, zaken deed met Odebrecht. Hij ontkent wangedrag.

Franciscus heeft eerder melding gemaakt van corruptie tijdens reizen naar Latijns-Amerika, waar hij ook Brazilië, Bolivia, Ecuador, Paraguay, Mexico, Cuba en Colombia heeft bezocht, maar niet zijn geboorteland Argentinië. Zijn woorden in Peru waren echter bijzonder.

Dagen na het overleven van een afkeuringsstem in het Congres, gaf Kuczynski zijn voormalige president Alberto Fujimori gratie, op minder dan de helft van zijn 25-jarige celstraf  voor corruptie en schending van de mensenrechten. Dit werd algemeen gezien als een politieke deal die werd gesloten met Fujimori-aanhangers in het Congres om Kuczynski, 79, in functie te houden. Kuczynski haalde medische redenen aan voor het verlenen van gratie aan Fujimori, ook 79, en zei dat het fundamenteel om vergeving ging. Hij ontkent dat het deel uitmaakte van een achterkamerdeal.

Paus Franciscus ging niet akkoord met verzoeken om familieleden van slachtoffers van de doodseskaders te ontmoeten die tijdens het bewind van Fujimori van 1990 tot 2000 werden gedood, maar hij gaf wel een oproep tot eenheid. 'Beste Peruviaanse broeders en zusters, u hebt zoveel redenen voor hoop ... Er is geen betere manier om je hoop te beschermen dan om verenigd te blijven', zei hij in zijn slotmis.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten