maandag 22 januari 2018

Regering Colombia hervat in Quito, Ecuador, overleg met rebellen ELN

Onderhan- delaar Gustavo Bell streeft naar nieuw staakt-het-vuren met guerrilla's


De hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering tijdens vredesbesprekingen met de ELN rebellengroep zal terugkeren naar Ecuador om een ​​nieuw staakt-het-vuren overeen te komen, zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos zondag 21 januari 2018, nadat hij teruggeroepen was naar Bogota na een golf van guerrilla-aanvallen.


De rebellengroepering Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional) en de regering zijn bijna een jaar in formele vredesgesprekken geweest, maar de guerrilla's hebben deze maand een nieuw offensief gelanceerd, leden van veiligheidstroepen, grote oliepijpleidingen gebombardeerd en een olie-aannemer ontvoerd na de vervaldatum van een staakt-het-vuren van 101 dagen.


In reactie op de hernieuwde aanvallen nodigde Santos Gustavo Bell, het hoofd van het regeringsteam tijdens de Quito-gesprekken, uit om de toekomst van de onderhandelingen te bespreken.

'Gustavo Bell zal naar Quito reizen om de mogelijkheid van een nieuw staakt-het-vuren te onderzoeken dat de voortzetting van vredesonderhandelingen met het ELN mogelijk zal maken', zei Santos op Twitter.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, riep de twee partijen op om deze maand terug te komen naar de besprekingen tijdens een bezoek aan Colombia.

Het ELN wordt beschouwd als een organisatie met harde lijn in zijn ideologie en staat niet bekend om compromissen tijdens eerdere pogingen tot vrede.

Geïnspireerd door de Cubaanse revolutie en de bevrijdingstheologische overtuigingen van de katholieke priesters die de ELN in 1964 hebben gesticht, heeft de 2.000 man sterke ELN geprobeerd om een ​​einde te maken aan de oorlog, met gesprekken in Cuba en Venezuela tussen 2002 en 2007

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten