woensdag 29 november 2017

LVV demonstreert Maleisische technologie voor meer efficiente, kostenbesparende, rijstsector in Nickerie

'Productiekosten worden aanzienlijk lager en rendement is ongeveer tussen de 5–6 ton per hectare'


Door het Maleisische samenwerkingsproject met Mardi Holding en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is gisteren met twee machines gedemonstreerd hoe efficiënt en goedkoper kan worden geproduceerd in de landbouwsector, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 november 2017. Met een ‘transplanter’ zijn minder arbeiders nodig om een hectare in te zaaien. 

De coördinator van LVV-regio West, Guido van der Kooye, zegt dat het ongeveer twee uren duurt om een hectare te beplanten en is er tussen de 60 en de 70 kilo zaaizaad nodig voor 1 hectare.

'Zonder de machines heeft de boer 200–300 kilo zaaizaad nodig, zie daar de besparing van zaaizaad en de besparing op arbeidsloon. De productiekosten worden aanzienlijk lager en jouw rendement is ongeveer tussen de 5–6 ton per hectare.'

Na de demonstratie voor beplanting is er ook gedemonstreerd hoe men droog moet bewerken, met een speciale machine, ‘de Rotavator’, die gebruikt wordt in Maleisië. Na droog ploegen van het areaal, wordt de Rotavator ingezet om de grote blokken klei in kleinere stukken te hakken, zodat de bodem stabieler wordt voor het beplanten met de plantmachine. Na de droge bewerking werd een demo gegeven voor natte bewerking.

Van der Kooye zegt dat de boer na het doorlopen van het proces, minder productiekosten heeft, een betere opbrengst en meer inkomsten. 'Dit betekent voor de overheid ook minder uitgaven, want op den duur zal er minder water gepompt moeten worden, wat dus betekent dat er minder brandstof verbruikt wordt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten