woensdag 29 november 2017

Breeveld (DOE): 'Er moet op een fatsoenlijke manier omgegaan worden met Medische Zending'

Regering brengt 6 van de 56 poliklinieken onder bij Mungra Medisch Centrum (MMC) Nickerie

'Ik vind dit ronduit slordig en ongepast, dat zo wordt omgegaan met een dienstverlener'


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) zei gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling, dat op een fatsoenlijke manier omgegaan dient te worden met de Medische Zending Primary Health Care (MZ) die reeds 275 jaar actief betrokken is bij de gezondheidszorg van Surinamers in het binnenland. Een uniek zorgsysteem met een basisdienstenpakket 24/7, dat internationaal erkend is met gezondheidsassistenten en artsen. 

Hij zei er moeite mee te hebben, dat de regering recentelijk het besluit heeft genomen 6 van de 56 poliklinieken onder te brengen bij het Mungra Medisch Centrum (MMC) Nickerie. Overeenkomsten die er bestonden tussen de regering en de MZ werden op deze wijze aan de kant gezet, zonder degelijk overleg en overdracht. Op 7 november kreeg MZ een brief van de president en ministerie van Financiën dat vanaf 1 november de poliklinieken zijn overgedragen aan MMC.

'Voorzitter, ik vind dit ronduit slordig en ongepast, dat zo wordt omgegaan met een dienstverlener die 275 jaar reeds bezig geweest is zich in te zetten voor Surinamers in het achterland. Geen wonder dat er verwarring ontstond bij MZ bestuur, directie, personeel en de plaatselijke bevolking', voerde Breeveld aan, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 29 november 2017.

De MZ heeft in de afgelopen jaren medische, logistieke en communicatie systemen opgebouwd voor zorg in afgelegen gebieden. Dertig jaar geleden werd de polikliniek van Brokopondo Centrum juist overgedragen door de overheid aan de MZ evenals Powakka, Redi Doti, Pikin Saron en Bigi Poika.  

'Kan de regering ons de bedoeling van deze stap duidelijk maken en aangeven waarom niet in gemeen overleg tot dit besluit is gekomen? Worden nu de financiën die oorspronkelijk aan de MZ werden beschikbaar gesteld overgeheveld naar het MMC? Om welk bedrag gaat het? Zijn ziekenhuizen niet bij uitstek de verzorgers van de tweede en derde lijnszorg en niet eerste lijnszorg op afstand? Hoe kan het dat het MMC een brief d.d. 11 november schrijft naar personeel van MZ, zonder overleg met die dienst, dat per 1 november een minimaal salaris zal worden betaald en dat zij per 1 januari 2018 een definitief arbeidscontract zullen krijgen. Gaat de regering zo om met partners? Vier jaar geleden is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen MZ en MMC om Apoera en Washabo te coveren, en toch wordt er nu bij de overname op deze wijze gehandeld. Voorzitter, dit verdient geen schoonheidsprijs. Dit is ronduit slecht bestuur, in plaats van openbaarheid van bestuur', stelde Breeveld.

Hij kreeg ondersteuning van Assembleelid Roché Hopkinson (NDP) en Marinus Bee (ABOP). Bee merkte op dat op een andere wijze met MZ omgegaan moet worden. Indien nodig moeten zaken geëvalueerd worden door met elkaar om de tafel te zitten.

Rachied Doekhie (NDP) stelde dat de medische missie van MMC heel goed werk gedaan heeft. Eindelijk waren er artsen en specialisten in de dorpen en er is continu zorg aanwezig.

Celsius Waterberg (fractieleider BEP) zei eerder in zijn betoog, dat de MZ op de operatietafel moet worden geplaatst. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren volgens hem 'anders gaan we niet alleen de verkiezing in het binnenland verliezen, maar meer nog kostbare mensenlevens'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten