dinsdag 14 november 2017

Ex-FARC-lid vermoord in Ituango, departement Antioquia, Colombia

(Bron foto: Twitter)
'Minister van Defensie, zijn dit geïsoleerde incidenten of zijn ze systematisch? Wie betaalt en wie trekt de trekker over?'


Tot op heden zijn 27 FARC-ex-strijders en 11 FARC-familieleden in 2017 (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) vermoord, terwijl tenminste 125 leiders op het gebied van sociale bewegingen zijn vermoord. 
Een voormalig rebel van de FARC, Dalaider de Jesus Vasquez, werd vermoord in de gemeente Ituango, in het departement Antioquia, Colombia.

'In Ituango hebben ze zojuist ex-militant Daladier Ortiz vermoord ... Wie zal een einde maken aan deze slachting? Minister van Defensie, zijn dit geïsoleerde incidenten of zijn ze systematisch? Wie betaalt en wie trekt de trekker over?', vraagt FARC-leider Rodrigo Granda op Twitter.

Kolonel Carlos Mauricio Sierra, hoofd van de politie van Antioquia, verklaarde: 'Er waren verschillende mensen die met Dala aan het praten waren en twee mensen kwamen binnen en doodden hem terwijl twee anderen buiten op motorfietsen wachtten. Hij stierf en vier of vijf mensen die met hem praatten raakten gewond.'

Hij voegde eraan toe, dat de nationale politie een speciale groep met Justitie en inlichtingendiensten heeft gevormd om degenen die verantwoordelijk zijn voor de moord te vinden en aan te houden.



Een rapport van de Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens van de Patriottische Mars en het Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede bracht het toegenomen geweld in Colombia onder de aandacht, ondanks de vredesovereenkomst die werd bereikt door de regering van president Juan Manuel Santos en de FARC, die nu is overgegaan in een politieke partij.

Het vacuüm gecreëerd door het vertrek van FARC-rebellen heeft de weg vrijgemaakt voor rechtse paramilitaire groepen om deze gebieden te veroveren en de bevolking te terroriseren, in het belang van machtige grondeigenaren en kartels die de grondstofrijke gebieden begeren.

Sociale bewegingen eisen, dat de nationale overheid passende maatregelen neemt om de fysieke, psychologische en sociale veiligheid van de plattelandsgemeenschappen van Antioquia te waarborgen. Ze doen ook een beroep op de internationale gemeenschap om te helpen bij het onderzoeken van de reeks moorden die gericht zijn op leiders van sociale bewegingen, terwijl ze ervoor zorgen dat de Colombiaanse staat zich aan zijn mensenrechtenverplichtingen houdt.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten