dinsdag 14 november 2017

Brand verwoest een meer dan 4.000 jaar oude tempel in Peru

Tempel werd pas ontdekt in 2007, de opgravingen zijn nog niet afgerond




Een brand heeft zondag 12 november 2017 een meer dan 4.000 jaar oude tempel in Peru verwoest. Een muurschildering en keramische vazen van de archeologische vindplaats van Ventarron nabij Chiclayo, op zo'n 660 kilometer ten noordwesten van Lima, gingen verloren. 

Arbeiders van een landgoed uit de buurt waren een veld met rietsuiker aan het platbranden, toen het vuur oversloeg op de zonnewering boven de tempel.


Volgens archeoloog Walter Alva, ontdekker van de archeologische vindplaats, was in twee uur bijna alles afgebrand. Hij wijst erop dat de bescherming van Ventarron de laatste jaren sterk verwaarloosd is door de culturele autoriteiten.



Gesmolten plastic vloog op de polychrome muurschildering, die als een van de oudste van Amerika geldt. De tempel werd pas ontdekt in 2007, de opgravingen zijn nog niet afgesloten.

Volgens wetenschappers werd het gebouw gebruikt voor de aanbidding van een vuurgod. Ooit was er in de tempel een altijd brandend ritueel vuur, dat mogelijk werd gebruikt voor offers. Op de fresco's die bij een altaar werden gevonden was een hert te zien dat gevangen zat in een net. Ook waren er abstracte rood-witte motieven.

Het Peruaanse ministerie van Cultuur heeft experts ter plaatse gestuurd om de schade vast te stellen en de oorzaken van de brand te onderzoeken.




(Suriname Mirror/De Morgen/Andina/Twitter/YouTube/NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten