dinsdag 14 november 2017

Venezuela kan zijn buitenlandse leningen niet meer afbetalen

Kredietbeoordelaar S&P oordeelt dat het land in wanbetaling is


Venezuela, het land met de grootste oliereserves, kan zijn buitenlandse leningen niet meer afbetalen, zegt S&P. Maandag 13 november 2017 miste het opnieuw een betaling van 200 miljoen dollar aan intresten, nadat het daarvoor al 30 dagen uitstel had gekregen. Kredietbeoordelaar S&P (Standard & Poor's) oordeelde dat het land in wanbetaling is. Kredietbeoordelaars Fitch en Moody's maakten al gewag van wanbetalingen bij het Venezolaanse olie-staatsbedrijf. 

S&P verklaart nu ook de staat zelf in staat van wanbetaling. Het land met de grootste oliereserves ter wereld hield maandag een ultiem overleg met schuldeisers.

Volgens het persagentschap Bloomberg werden internationale investeerders in staatsobligaties in Caracas onthaald met een erewacht, de rode loper en geschenkzakjes met Venezolaanse koffie en chocolade. Minstens een van de genodigden verliet ijlings het gebouw toen hij door had dat twee Venezolaanse regeringsleden aanwezig waren tegen wie Amerikaanse sancties lopen, en met wie bepaalde vormen van interactie zijn verboden. De ultieme vergadering bleek een maat voor niets.

Volgens Bloomberg hield de Venezolaanse vice-premier Tareck El Aissami een speech waarin hij vooral van leer trok tegen de Amerikaanse president Donald Trump en Westerse banken. Hij zei dat Venezuela zijn financiële verplichtingen zou nakomen, zonder details te geven over hoe dat zou gebeuren.

Venezuela lijdt onder de Amerikaanse sancties, die het moeilijker maken internationale financiële transacties te doen. De reserves van de nationale bank zijn gevallen tot het laagste niveau in vijftien jaar en de olieproductie ligt op het laagste niveau sinds 1989.

In een toespraak voor de Verenigde Naties zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley maandag dat Venezuela 'meer en meer een gewelddadige drugsstaat wordt die de regio, het halfrond en de wereld bedreigt.'



(Suriname Mirror/De Tijd/Bloomberg/YouTube/Twitter/CNBC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten