vrijdag 10 november 2017

Producten duurder door 100%-controle containers op de Jules Sedney Haven

Importeurs en exporteurs blijven toch de verdubbelde tarieven betalen

 
De 100%-controle op de Jules Sedney Haven is in volle gang. Ondanks klachten van het bedrijfsleven moeten importeurs en exporteurs toch de verdubbelde tarieven betalen, omdat faciliteiten van havenbedrijven DP World en VSH United gebruikt worden voor de controle. 'Niets is veranderd', zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VvW), vandaag, vrijdag 10 november 2017, in de Ware Tijd.

Hij heeft er alle begrip voor, dat de regering het volledig controleren van alle containers noodzakelijk acht. 'De overheid is van oordeel, dat ze niet haar rechtmatige aandeel krijgt, vooral van de goederen die worden ingevoerd. Maar, aan de andere kant worden bonafide en eerlijke ondernemers gedupeerd door de handelingen van malafide handelaren.'

De VvW-voorzitter stelt dat bonafide ondernemers een groene kaart zouden moeten krijgen om via een vereenvoudigde procedure met minder oponthoudgoederen die ze regelmatig invoeren te mogen inklaren. Dit is eerder ook voorgesteld door de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. 'Nu worden de zaken van iedereen vertraagd en worden de mensen gedwongen om extra kosten te betalen. Dit wordt doorberekend in de prijzen van goederen in de winkels. Onze zorg is dat de leden vooral te maken hebben met de woede van de samenleving die winkeliers er steeds van beschuldigen dat zij de oorzaak zijn van de prijsstijgingen', zegt Hasnoe.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had in een eerdere reactie gezegd, dat er invoerrechten worden ontdoken door te manipuleren met gegevens over de inhoud van containers. Malafide ondernemers geven namelijk aan dat er bijvoorbeeld goedkope of belastingvrije spullen in een container zijn, terwijl het in werkelijkheid gaat om duurdere goederen waarop er hoge invoerrechten staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten