vrijdag 10 november 2017

In La Paz, Bolivia, dansen zebra's tussen de auto's

Zebra's om twee van La Paz's ernstigste problemen aan te pakken: chaotisch verkeer en hoog aantal ongevallen

(Bron foto: David Mercado/Reuters)


In La Paz, Bolivia, dansen zebra's tussen de auto's. Werkelijk. Nou ja, het zijn eigenlijk mensen gekleed in zebra-kostuums. Maar. ze zijn even heerlijk onwaarschijnlijk als ze klinken. Ze zijn Las Cebras de la Paz ('De Zebra's van de Vrede') en ze zijn erg geliefd in de Boliviaanse hoofdstad. 

De zebra's zijn te zien 'zwaaiend, kinderen knuffelend en high-fiving voetgangers' schrijft Caroline Joyner voor The Telegraph. 'Hun vrolijkheid is eindeloos.'

Het programma is in 2001 opgezet om twee van La Paz's ernstigste problemen aan te pakken: chaotisch verkeer en een hoog aantal ongevallen. Vernoemd naar de gestreepte zebrapaden op straten, trainde Las Cebras haar deelnemers om bestuurders op te leiden in betere gewoonten - maar op een speelse en vreugdevolle manier. Het programma pakt ook een tweede probleem aan.



De meeste zebra's zijn afkomstig uit organisaties voor risicojongeren. Het is ook een kans voor onderbetaalde jongeren om een ​​klein stipendium te verdienen en een positieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap.

De oorspronkelijke 24 zebra's zijn nu uitgebreid tot 265 en werken momenteel in La Paz, met maar liefst 150 in de steden El Alto, Tarija en Sucre.

Sommige Bolivianen zeggen, dat de zebra's zowel het verkeer hebben gekalmeerd als de stemming in hun steden hebben verbeterd. 'Ze kunnen verkleed zijn als zebra's', vertelde Kathia Salazar Peredo, een van de vroege organisatoren van het programma, in The Atlantic in maart dit jaar, 'maar, ze verdedigen wat menselijk is van de stad.'

 (Suriname Mirror/The Christian Science Monitor/The Telegraph)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten