vrijdag 10 november 2017

Ministers Algoe en Samsoedien met delegatie op 10-daagse dienstreis naar China

Gesprekken over hout- en landbouwsector met regering China en investeerders

 
De ministers Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) zijn donderdagavond aan het hoofd van een delegatie vertrokken naar China. De bewindslieden zullen gedurende tien dagen gesprekken voeren met de Chinese regering en investeerders over voornamelijk de houtsector en de landbouwsector. De delegatie keert op 19 november terug naar Suriname, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 10 november 2017.

Samsoedien zegt in een reactie, dat Suriname het maximale moet kunnen halen uit de houtsector. Volgens de bewindsvrouwe wil Suriname niet meer zoveel rondhout exporteren naar het Aziatisch land, terwijl er ook deskundigen en investeerders daar zijn die veel voordelen voor de sector kunnen opleveren. Hoewel er veel kritiek is op de export van rondhout, zegt zij dat het land meer winst maakt dan wanneer het rondhout zou worden afgezaagd.

'Men moet niet zaken naar buiten brengen alsof wij dat rondhout verkopen. Wanneer er gezaagd wordt, wordt er maar 35 tot 36% van het hout gebruikt. De rest is waste. Er gaat zoveel verloren, terwijl er zoveel te doen is met dat hout Wij willen de mensen het hier laten verwerken, maar dan om het maximale eruit te halen', aldus de minister.

Naast Samsoedien en Algoe was Buitenlandse Zaken-minister Yldiz Pollack-Beighle van 28 oktober tot 10 november op officieel werkbezoek bij de Russische Federatie en het koninkrijk Marokko. Een week geleden waren ook Mike Noersalim (Binnenlandse Zaken), Ferdinand Welzijn (Handel, Industrie en Toerisme) en Gillmore Hoefdraad (Financiën) op buitenlandse missies. 

Naast de ministeriële buitenlandse missies, woont een delegatie van De Nationale Assemblee (DNA) onder leiding van Assembleelid Silvana Afonsoewa (NDP) van 9 tot 12 november 2017 de Wereldklimaattop (COP23) in Bonn, Duitsland, bij. De collega parlementariërs Rudolf Zeeman (BEP) en Jitendra Kalloe (VHP) nemen ook hieraan deel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten