zondag 5 november 2017

LVV voert controleacties uit op vissersboten op aanmeersteigers in het district Commewijne

Acties ministerie zijn snelle reactie op protest en petitie visserscoöperatie Visserscollectief

(Bron foto's: LVV)

Het onderdirectoraat Visserij (OdVis) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een controle-actie uitgevoerd op vissersboten op verschillende aanmeersteigers in het district Commewijne. Dit gebeurde zaterdag 4 november in de vroege ochtend, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Naar aanleiding van de actie begin deze week door de visserscoöperatie Visserscollectief, waarbij aandacht werd aangedrongen op spoedactie vanuit LVV, zal een harde aanpak landelijk worden uitgevoerd voor garantie van vis in Surinaamse wateren.

De visserscoöperatie Visserscollectief heeft 31 oktober actie gevoerd en een petitie ingediend bij minister Soeresh Algoe van het ministerie van LVV. Zij heeft aandacht gevraagd voor spoedacties met betrekking tot de problematiek die de bevolkingsvisserij in het district Commewijne ondervinden. In de petitie is aangehaald, dat er geen optimale controle geschiedt met betrekking tot visserijactiviteiten. Het voornaamste probleem zijn illegale visserijactiviteiten, waarbij bewust in andere (visserij)zones, dan vermeld op de vergunning, wordt gevist.

Met versterking van de politie en militairen is zaterdagochtend een spoedactie uitgevoerd op de aanmeersteigers Visserij Centrum Commewijne (VCC), Gabs, Zoelen en Lallsteiger. Allereerst hebben de visserij-inspecteurs controle gedaan op zaken met betrekking tot de vergunning. Naast een geldige originele vergunning dienen de volgende originele documenten getoond te worden: registratiebewijs en certificaat van deugdelijkheid van de boot van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) en van elk van de bemanningslieden op de boot, een certificate of foodhandlers van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Daarnaast werd gecontroleerd of de vissers zich houden aan de vergunningsvoorwaarden, welke zijn afgedrukt aan de achterkant van de visserijvergunning, zoals de netten en de lengte van de boot.

Er zijn onregelmatigheden geconstateerd tijdens deze inspectieronde en die zijn aan de aanwezige agenten overgedragen. Het NII verzuimt gemakshalve welke onregelmatigheden zijn geconstateerd. De politie zal deze zaken verder afhandelen. Zware maatregelen en boetes zijn niet uitgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten