zondag 5 november 2017

Venezolaanse autoriteiten laten twee activisten vrij

Delson Guarate en Yon Goicoechea zaten ruim jaar zonder proces in gevangenis


Venezolaanse autoriteiten hebben twee activisten vrijgelaten die meer dan een jaar in de gevangenis zaten, nadat ze beschuldigd waren van samenzwering tegen de socialistische president Nicolas Maduro, zei de oppositie zaterdag 4 november 2017.

Delson Guarate, die burgemeester was  in de centrale staat Aragua, en de voormalig studentenleider Yon Goicoechea behoorden tot bijna 400 gevangen gezette anti-Maduro-activisten die volgens mensenrechtenactivisten politieke gevangenen zijn, maar door de regering coup-plegerd worden genoemd.

'Ik ben vandaag bij mijn familie', tweette Goicoechea, en liet een foto van zichzelf zien tegen de achtergrond van de Avila-berg in Caracas. 'Morgen zal ik het land toespreken. God is met ons.'



'Ik ben vrij!', tweette Guarate.

De vrijheid van het paar, met een aantal niet nader omschreven voorwaarden, werd bevestigd door oppositiepartijen en een mensenrechtengroep, maar de regering had geen commentaar.

De vrijlatingen kwamen toen Maduro een van de meest prominente oppositieleiders, congresleider Julio Borges, om zich voor verraad te verantwoorden voor het lobbyen tegen zijn regering in internationale financiële kringen.

En het pro-Maduro Hooggerechtshof is deze week begonnen met het afschaffen van parlementaire immuniteit voor congresafgevaardigde Freddy Guevara, zodat hij kan worden berecht voor het aanzetten tot geweld. Guevara leidt het militante Voluntad Popular, waartoe zowel Goicoechea als Guarate behoren.

Het heeft een voortrekkersrol gespeeld in anti-Maduro-protesten, waaronder vier maanden demonstraties dit jaar die hebben geleid tot 125 doden. Volgens critici heeft Maduro de OPEC-natie veranderd in een dictatuur. Zijn aanhangers zeggen, dat de 54-jarige opvolger van Hugo Chavez zich verzet tegen een poging van het Westen om hem te verdrijven.

In een column in de New York Times eerder dit jaar beschreef Goicoechea hoe een tiental politieagenten een zwarte doek over zijn hoofd legden toen ze hem arresteerden voordat ze hem naar een cel brachten zonder natuurlijk licht of ventilatie. 'Toen ik mijn armen strekte, kon ik twee tegenoverliggende muren aanraken', schreef hij in de column die uit de gevangenis was gesmokkeld. 'De deur werd geblokkeerd met zwarte vuilniszakken, waardoor de kamer in totale duisternis achterbleef.' 

'Er was rot, met wormen besmet voedsel op de vloer naast stukjes kleding bedekt met uitwerpselen. Het voelde alsof ik levend was begraven.'

Hoge functionarissen zeiden, dat Goicoechea een 'imperialistische 'agent was die gevangen was met explosieven in zijn bezit, terwijl Guarate 'terrorisme' had gefinancierd. Geen van beide zijn voor het gerecht gedaagd.

Voluntad Popular, die de regering heeft gedreigd met een verbod als een terroristische organisatie, zei dat ze niet stopt met vechten voor de vrijheid van alle activisten. 'De gerechtigheid van de dictatuur is een draaideur', zei partijwetgever Juan Mejia. 'Sommigen vertrekken, terwijl anderen naar eigen inzicht en in het voordeel van anderen komen.'

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten