zondag 5 november 2017

Minister Polak komt belofte over uitbetaling Kinderbijslag 2016 niet na

'Betaling kan plaatsvinden op korte termijn, maar wat kort is voor mij kan lang zijn voor de mensen'

Mensen gedupeerd, omdat geld bij ministerie is verdwenen


Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) weet nog niet wanneer de Kinderbijslag van 2016 zal worden betaald aan degenen die nog geen betaling hebben ontvangen. Wegens malversatie, waardoor geld is verdwenen, heeft het ministerie de uitbetaling ruim twee weken geleden voorlopig stopgezet. De bewindsvrouwe had toen beloofd dat betaling binnen een of twee weken zou plaatsvinden.

'Ik had gedacht dat het gemakkelijk zou zijn om over het geld te beschikken, maar dat blijkt een complexe aangelegenheid. Zaken moeten geregeld worden binnen de comptabele voorschriften. Ik kan bijvoorbeeld geen AOV-geld nemen om Kinderbijslag te betalen', stelt Polak.

Zij en collega Gillmore Hoefdraad van Financiën zoeken naar een oplossing. Er mag geen geld van de begroting van dit jaar worden gebruikt, omdat elke betaling gekoppeld is aan een beleidsmaatregel.

Door de ontstane situatie hebben rechthebbenden van Leiding, Koewarasan, Domburg en een deel van Welgelegen nog geen Kinderbijslag over 2016 ontvangen. Om hoeveel personen en geld het gaat kon de bewindsvrouwe niet direct zeggen. Ze verzekert wel de uitbetaling, omdat de mensen niet de dupe moeten worden van de onregelmatigheden. Polak wil echter geen datum noemen.

'De betaling kan plaatsvinden op korte termijn, maar wat kort is voor mij kan lang zijn voor de mensen', legt ze uit. Polak noemt de zaak erg ongunstig voor het ministerie. 'Het is net alsof je Srd 1.000 in jouw portemonnee hebt, maar plotseling zijn de uitgaven Srd 2.000. Je draait de portemonnee van alle kanten, maar je hebt slechts Srd 1.000.'

Ze zei enkele weken geleden tijdens een persconferentie dat de malversatie in 2014 of 2015 heeft plaatsgevonden. De zaak is ingediend bij de procureur-generaal voor onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten