maandag 23 oktober 2017

OWMCP vraagt RO-ministerie ruim Srd 3.6 miljoen voor het pompgemaal te Wakay

Wakay-pompgemaal heeft smeermiddelen en 600.000 liter diesel nodig


De Ware Tijd meldt vandaag, maandag 23 oktober 2017, dat het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP) ruim Srd 3.6 miljoen bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft gevraagd voor het pompgemaal te Wakay. De verwachting is dat er net als twee jaren geleden, vanwege de aanhoudende droogte, tot midden of eind februari ongeveer 120 dagen continu gepompt zal moeten worden. Hiervoor zijn smeermiddelen en zeshonderduizend liter diesel nodig. 

'We hebben de aanvraag tijdig ingediend', zegt OWMCP-directeur August Lila, die hoopt dat het bevloeien vlot zal verlopen. De inzaai begint officieel op 1 november. Over ongeveer een week moeten de hoofdinlaten opengesteld worden, zodat de rijstboeren water kunnen trekken uit het systeem om hun velden zaaiklaar te maken.

De waterstand in de Nanizwamp is 2.80 Surinaams Nationaal Peil (NSP). 'Het daalt gemiddeld met twee centimeter per dag, omdat enkele boeren nu al water onttrekken aan de zwamp. We verwachten dat tegen het eind van deze maand het peil op 2.40 NSP zal staan. Dat wil zeggen dat wij rond die tijd ook de Wakaypompen moeten opstarten.'

Lila heeft een beroep gedaan op de rijstboeren om in dit stadium heel zuinig om te gaan met het irrigatiewater en niet onnodig water via de afvoerleidingen te laten stromen naar de Nickerierivier. Op dit moment is er wat water in de irrigatieleidingen waardoor sommige boeren al water beginnen te trekken uit het systeem.

'We hebben ook gemerkt dat de hoofdaanvoer al opengesteld is waardoor de boeren in oostelijke polders reeds over water beschikken.' De directeur vraagt de boeren om niet op eigen gezag de pompen te bedienen, maar hun behoeften en wensen kenbaar maken bij de autoriteiten, zodat erop kan worden ingespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten