donderdag 19 oktober 2017

Braziliaanse president Temer overleeft stemming in Hogerhuis over corruptieaanklacht

Zaak tegen Temer onderdeel grootschalig corruptieonderzoek waarin (semi)staatsoliebedrijf Petrobras centraal staat


De Braziliaanse president Michel Temer heeft woensdag 18 oktober 2017 een stemming in het Hogerhuis over een aanklacht wegens corruptie overleefd. 39 Senatoren stemden tegen een proces tegen Temer door het Hooggerechtshof. 26 Leden stemden voor een procedure. Volgende week moet ook het parlement stemmen over een zaak tegen Temer. Verwacht wordt dat ook hier de stemming in het voordeel van de president uitvalt.

De Braziliaanse president werd afgelopen maand door de procureur-generaal van het land in staat van beschuldiging gesteld wegens het belemmeren van de rechtsgang en afpersing.

Temer wordt ervan verdacht geld te hebben aangenomen van de twee broers Batista, directieleden van JBS, het grootste vleesverpakkingsbedrijf ter wereld. Zij zijn vorige maand aangehouden, en zouden niet alleen de president, maar ook tweeduizend andere politici hebben omgekocht.

Er zou een geluidsopname bestaan waarop een van de broers met Temer over omkoping spreekt. In ruil voor geld zou de president ervoor zorgen dat het bedrijf voordelen zou genieten.

De zaak tegen Temer is onderdeel van een grootschalig corruptieonderzoek dat sinds 2014 loopt en waarin het (semi)staatsoliebedrijf Petrobras centraal staat. Tientallen prominente zakenmensen en hooggeplaatste politici zijn hierbij betrokken en velen van hen zijn inmiddels veroordeeld wegens corruptie en witwassen.

(Suriname Mirror/RTL Nieuws/Nu.nl/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten