donderdag 19 oktober 2017

Chili verwelkomt vier Venezolaanse rechters die zich tegen regering-Maduro verzetten

Chileense minister van Buitenlandse Zaken Heraldo Munoz ontvangt rechters

De Venezolaanse rechter Elenis Rodriguez naast de Hooggerechtshof-rechters Jose Nunez en Beatriz Ruiz, nadat ze het land hadden verlaten en naar Chili zijn gekomen voor asiel, in Santiago, Chili, 19 oktober 2017.  (Bron foto: ministerie van Buitenlandse Zaken /Viviana Urra/via Reuters)

Een vijfde rechter zal zich naar verwachting later bij hen aansluiten


Chili verwelkomt vier Venezolaanse rechters die zich verzetten tegen de regering van president Nicolas Maduro. De rechters, die door de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering van Venezuela werden aangesteld, zijn in augustus de Chileense ambassade in Caracas in gevlucht en werden later asiel verleend. Ze maken deel uit van 33 rechters die 21 juli door de Nationale Assemblee zijn beëdigd en niet door Venezuela's Hooggerechtshof.

Venezuela's hoogste rechtbank verklaarde de benoemingen ongrondwettig en zei dat de rechters gearresteerd zouden kunnen worden voor illegale macht en verraad van het land, als zij hun nieuwe posten zouden innemen.

De Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Heraldo Munoz, ontving de rechters donderdag 19 oktober 2017 in Chili's hoofdstad.

Munoz zei dat de rechters alleen Venezuela hadden verlaten door de grens met Colombia over te steken, nadat de regering van Venezuela gefaald had om hun veiligheid te garanderen.
Een vijfde rechter zal zich naar verwachting later bij hen aansluiten.

'Alles wat we vandaag kunnen zeggen is, dat we gedwongen zijn om ons geliefde huis van Venezuela te verlaten, maar dat een ander land ons heeft omarmd en onze vrijheid beschermt', aldus Beatriz Ruiz, een van de vijf, op de luchthaven van Santiago. Ruiz is een van de 33 officieuze magistraten die door Maduro werden bedreigd, nadat de oppositie geleide Nationale Assemblee hen in juli had aangewezen om het Hooggerechtshof van het land te betwisten, dat wordt beheerst door de socialistische partij.

(Suriname Mirror/National Post/U.S. News/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten