donderdag 19 oktober 2017

VRTS weigert inhoud brief TAS vrij te geven voor publicatie

'De TAS heeft gesteld, dat zij vanwege haar positie niet inhoudelijk op de kwestie kan ingaan'



De Vereniging Radio- & Televisiebedrijven Suriname (VRTS) heeft besloten de brief met daarin de reactie van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS ) niet vrij te geven voor publicatie. De radio- en televisiewereld voelde zich geïntimideerd door een algemeen schrijven van de TAS van 7 september, dat de VRTS toen wel wereldkundig heeft gemaakt.  Dit bericht vandaag, donderdag 19 oktober 2017, de Ware Tijd.

Uit een brief van de Telecommunicatie Autoriteit blijkt dat dit niet de bedoeling was. 'In de afgelopen periode is gebleken dat in de uitzending van omroepbedrijven beledigende taal is geuit naar gezagsdragers en andere personen. Wij doen op u een dringend beroep in uw uitzendingen bovengenoemde zaken na te laten', staat in de brief.


VRTS heft toen schriftelijk gevraagd om opheldering.


Die is ook gekomen, maar de VRTS heeft besloten dat antwoord niet openbaar te maken. 'Wat wij wel kunnen aangeven is dat de TAS heeft gesteld, dat zij vanwege haar positie niet inhoudelijk op de kwestie kan ingaan en dat de brief een algemeen karakter heeft gehad. Het schrijven was niet bedoeld als een bedreiging en de Telecomautoriteit stelde verder de beginselen van onafhankelijke en integere nieuwsgaring en nieuwsvoorziening te respecteren'.

In de eerste brief aan de betreffende media stelt de TAS, dat opzettelijke belediging van het (waarnemend) staatshoofd wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaar en een geldboete (...)'. In de brief was ook verwezen naar artikelen van de Algemene Voorwaarden digitale televisieomroep en Algemene Vergunningsvoorwaarden voor de omroep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten