zondag 19 november 2017

Zeven ontvangen signalen mogelijk vanaf vermiste Argentijnse onderzeeër verzonden

Zoektocht naar onderzeeër ernstig bemoeilijkt door harde wind, golven tot  zes meter hoog



Zeven ontvangen, maar niet beantwoorde, oproepen via een satelliettelefoon kunnen wellicht meer informatie verschaffen over het lot van de vermiste Argentijnse onderzeeboot ARA San Juan met 44 opvarenden die sinds afgelopen woensdag vermist is op de Atlantische Oceaan. 


Een woordvoerder van het Argentijnse ministerie van Defensie zegt dat de signalen, die zaterdag 18 november 2017 aan het eind van de ochtend en begin van de middag werden verzonden, mogelijk vanaf de onderzeeër verzonden zijn.


De oproepen, die tussen de vier en 36 seconden lang zijn, worden nu onderzocht. Hiervoor heeft Argentinië een gespecialiseerd Amerikaans bedrijf ingeschakeld dat de locatie van de signalen mogelijk kan achterhalen. Het vermoeden is dat de oproepen geen contact met de wal hebben kunnen maken vanwege het slechte weer.


De zoektocht naar de onderzeeër is zaterdag ernstig bemoeilijkt door de harde wind. Hierdoor ontstonden golven tot wel zes meter hoog. Het laatste teken van leven van de 35 jaar oude, in Duitsland gebouwde ARA San Juan was op 432 kilometer uit de Argentijnse zuidkust.



Chili, Uruguay, Peru, Brazilië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Argentinië hulp aangeboden bij de zoektocht. De Amerikanen hebben een vliegtuig van de NASA met geavanceerde apparatuur naar de zuidkust van Argentinië gestuurd. Een Brits schip komt de komende dag aan in het gebied.


(Suriname  Mirror/De Telegraaf/Twitter/La Nacion/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten