zondag 19 november 2017

Jogi (VHP) bezorgd over begrotingstekort van Srd 1,8 miljard voor 2018

'Regering voert zigzag financieel beleid, waarbij steeds gekeken wordt naar slimmigheden'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vraagt zich af hoe de regering de resterende tijd van dit jaar haar financiële verplichten zal nakomen. Hij is bezorgd over het begrotingstekort van Srd 1,8 miljard voor het komende jaar.

Jogi zegt, aldus Starnieuws vandaag, zondag 19 november 2017, dat de oppositie zich goed voorbereidt op de begrotingsbehandeling, omdat uit gesprekken met financiële deskundigen blijkt dat de regering een rooskleurig beeld voorhoudt aan de samenleving.

De regering voert volgens Jogi een zigzag financieel beleid voert, waarbij steeds gekeken wordt naar 'slimmigheden'. De vorige maand zijn volgens de politicus banken onder druk gezet om salarissen van ambtenaren te kunnen betalen.

'Wat zal er deze maand en in december gebeuren?', vraagt de volksvertegenwoordiger zich af. In elk geval kan er geen monetaire financiering worden toegepast, want daartoe is een overeenkomst getekend tussen de minister van Financiën en de Centrale Bank van Suriname. Dit gebeurde toen de regering met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zee ging voor het uitvoeren van stabiliteitsprogramma. 'De deal met het IMF is gesprongen op de afbouw van de subsidies van onder andere de EBS. Maar, nu begint de regering anders te piepen. Nu wordt wel gezegd, dat subsidie van de EBS afgebouwd moet worden. Volgens mij wil de regering weer aanpappen met het IMF want er is nergens geld gevonden om de tekorten te kunnen financieren', meent Jogi.

Het zal hem niet verbazen als de regering ineens aandelen gaat verkopen om geld te stoppen in de consumptieve sfeer om het begrotingstekort te kunnen dekken, vreest de politicus. Jogi vindt dat er nog niet genoeg wordt bezuinigd, terwijl de samenleving steeds geconfronteerd wordt met verhogingen.

Hij vindt dat de regering eerlijk moet aangeven hoe het land ervoor staat dan steeds te doen alsof het goed gaat. 'De mensen wordt valse hoop gegeven, maar het volk voelt de situatie in de portemonnee. Een worst voorhouden aan mensen die de basisbehoeften niet kunnen bevredigen, gaat niet werken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten