zondag 19 november 2017

UNHCR bezorgd over toename moorden op sociale leiders in Colombia

(Bron foto: UNHCR/Marie-Helene Verney)
'In meeste gevallen zijn slachtoffers afkomstig uit inheemse en Afro-Colombiaanse gemeenschappen'


De UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) heeft vrijdag 17 november 2017 verklaard 'met toenemende bezorgdheid' een toename te hebben opgemerkt van moorden op leiders van gemeenschappen en verdedigers van mensenrechten in de Pacifische kuststreek van Colombia. 

'In de meeste gevallen zijn de slachtoffers afkomstig uit inheemse en Afro-Colombiaanse gemeenschappen', zei de woordvoerder van de VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen William Spindler tijdens een VN-briefing in Genève, Zwitserland.

Jose Jair Cortes, een leider van de Afro-Colombiaanse gemeenschap van Alto Mira y Frontera in Tumaco, in het zuidwestelijke departement Narino, werd een maand geleden vermoord door een onbekende gewapende groep, voegde hij eraan toe.


 Ten minste zeven andere leiders zijn gedood en vele anderen zijn sindsdien bedreigd, volgens het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten in Colombia.

De tenuitvoerlegging van de vredesovereenkomst van de regering met de voormalige guerrillagroep Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die een jaar geleden werd aangekondigd, heeft vele uitdagingen door de aanwezigheid van gewapende groeperingen en onwettige activiteiten zoals drugshandel en illegale mijnbouw, aldus de UNHCR.

'In totaal zijn dit jaar 78 sociale leiders en leden van maatschappelijke organisaties gedood en op zijn minst 13 andere vermoedelijke moorden. Dat is alarmerend', zei Spindler.

(Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten