woensdag 8 november 2017

Aantal kinderen dat in Colombia werkt is de afgelopen vier jaar met bijna 300.000 gedaald

'Maar, kinderarbeid blijft wijdverbreid in landelijke gebieden'


Het aantal kinderen dat in Colombia werkt is de afgelopen vier jaar met bijna 300.000 gedaald, maar kinderarbeid blijft wijdverbreid in landelijke gebieden, aldus onderzoekers. Het percentage kinderen in de leeftijd van 5 tot 17 jaar dat in het Zuid-Amerikaanse land werkt, daalde tot 7,8 procent in 2016 van 10,2 procent in 2012 - gelijk aan 291.000 kinderen - volgens een rapport van het onderzoekscentrum van de Escuela Nacional Sindical (ENS). 

Terwijl het kinderarbeidspercentage in Colombia is gedaald, werken ongeveer 850.000 kinderen nog steeds en zitten niet op school, voltijds of helemaal niet, aldus het rapport dat dinsdag 7 november 2017 werd vrijgegeven.

De meeste kinderen zijn werkzaam in de sectoren landbouw, veeteelt en bosbouw, maar ook in hotels en restaurants, aldus het rapport. Het is nog steeds gebruikelijk om kinderen te zien werken in stadsstraten als verkopers en schoonmakers van voorruiten van auto's, en ook op boerderijen.

'Het is onbetwistbaar dat zolang de werkomstandigheden van volwassenen niet verbeteren, kinderen deel zullen blijven uitmaken van een alternatieve vorm van inkomsten voor gezinnen', zei het centrum, gevestigd in de stad Medellin in Colombia, in zijn rapport.

Verder zijn in de kinderarbeidcijfers meegenomen lokale culturele gewoonten, waarbij werk wordt gezien als karaktervorming voor kinderen en als een normaal onderdeel van ontwikkeling, aldus het rapport.

Volgens de Colombiaanse wetgeving mogen kinderen onder de 15 jaar niet werken en mag geen enkel kind in een gevaarlijke baan werken, die een risico voor de gezondheid of het leven vormt.

Op het platteland zijn de percentages voor kinderarbeid bijna tweemaal zo hoog als in stedelijke gebieden, aldus het rapport. 'Dit verschil is begrijpelijk, maar niet acceptabel, gezien het gebrek aan fatsoenlijk werk op het platteland en de toegang tot diensten zoals onderwijs.'

Honderden kinderen in Colombia zijn ook onder dwang gerekruteerd door bendes om als koeriers van drugs en wapens te werken, aldus mensenrechtengroepen.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten