woensdag 8 november 2017

Diane Rodríguez, de eerste transgendervrouw in Senaat Ecuador, maakt weg vrij voor transgenderpolitici

'Maar, het zijn van een publiek figuur heeft een prijs' - Ze krijgt doodsbedreigingen

'De rechten van transgenders behoren tot de minst beschermde van alle groepen in de LGBTI-gemeenschap'


Diane Rodríguez (zie foto - Bron: Twitter), de eerste transgendervrouw in de Ecuadoraanse Senaat, maakt de weg vrij voor transgenderpolitici en families zoals zij. Ze verloor de steun van haar familie op de leeftijd van 16. En vervolgens wendde ze zich tot sekswerk om te overleven. Maar, Diane (ze spreekt graag haar naam uit in drie lettergrepen: Di-a-ne) Rodríguez had niet verwacht jaren later geschiedenis te schrijven toen zij als de eerste transvrouw in de Senaat van Ecuador werd gekozen. 'Maar, het zijn van een publiek figuur heeft een prijs', aldus Rodríguez, die nu ook psychologe is, dinsdag 7 november 2017, op NBC News; ze heeft recent als senator doodsbedreigingen ontvangen.

Haar ervaring van gediscrimineerd te worden als een transvrouw heeft haar gemotiveerd tijdens een levenslange reis van activisme tot politiek. Rodríguez, geboren als Luis Benedicto, verdedigt LHBT-rechten al een decennium. Maar, hoewel ze campagne gevoerd heeft als activiste om te streven naar wettelijke rechten en meer gelijkheid, zei ze dat veel acties zonder politiek leiderschap tot stilstand waren gekomen. Dus, in 2013 werd Rodríguez de eerste trans-kandidate die ging voor een zetel  in het Congres in Ecuador. En terwijl ze bij die gelegenheid werd verslagen, voelde ze zich gedwongen om te blijven vechten.



'Je voelt politiek met je hart', zei ze. 'Het is een verplichting die je met jezelf moet aangaan, een commitment dat je maakt met je mensen en de mensheid in het algemeen. En dat soort verplichtingen moet je met de rest van je leven leven.'

Rodríguez is niet de eerste trans-politica in Latijns-Amerika. Maar, voordat ze in 2017 tot senator werd gekozen, werden zij en haar trans-partner Fernando Machado een van de meest spraakmakende trans-paren op het halfrond, nadat ze hun zwangerschap openbaar hadden gemaakt. In 2015 heeft Rodríguez's partner Machado een zoon gekregen. Beiden hebben geen geslachtsaanpassende operaties ondergaan. Maar, terwijl hun hoge zichtbaarheidsgraad als trans-ouders mensen uitdaagde om traditionele geslachtsrollen te heroverwegen en diverse familievormen te bevorderen, leidde de zwangerschap ook tot onverwachte kritiek. 'Mannelijke trans bekritiseerde me het meest', zei Rodriguez's partner, Machado in Olivia Crellin's documentaire Sununú 2017: The Revolution of Love.


Sununú is de sekse neutrale naam van de zoon van het trans-stel, die in de inheemse taal Guaraní 'revolutie' betekent. En hun openbare zwangerschap was bedoeld om zowel critici als ouders te revolutioneren. 'Ze zeiden dat ik achteruit ging. Dat ik nu gewoon een zwanger meisje was. Maar voor mij was mijn zwangerschap een totale evolutie. Ik gaf mezelf de kans om een ​​kind te krijgen, maar ik bleef me als een man voelen', zei Machado in de film.

Nu, als senator, heeft Rodríguez voortgebouwd op haar zichtbaarheid als een trans-ouder en een trans- politicus om te vechten tegen een breder spectrum van onrechtvaardigheden. Maarm ze zegt dat haar inzet voor trans-mensenrechten nog steeds een primaire focus is, omdat de gemeenschap op grote schaal wordt onder-beschermd. 'De rechten van transgenders behoren tot de minst beschermde van alle groepen in de LGBTI-gemeenschap', vertelde ze aan NBC News.

'Wat ons vooral interesseert is dat we niet op straat worden gedood. Dat is ons belangrijkste gevecht. Trans-mensen zijn nog steeds wandelende doelwitten.'

Rodríguez's levensverhaal kan worden omschreven als een zoektocht om aangeboren vooroordelen te overwinnen. Maar, wanneer haar gevraagd wordt of ze zich een pionier voelt, wijst ze naar andere trans (en niet-trans) mensen die in een vergelijkbare privésfeer hebben gevochten. De senator zegt dat die onzichtbare verhalen de manier waarop ze over macht denkt heeft uitgedaagd. 'Macht kan niet worden gevonden in politieke ruimten', zei ze. 'Dat type macht is kortstondig. Echte macht is te vinden in de mensen, hun gemeenschappen en hun organisaties.'



(Suriname Mirror/NBC News/Twitter/YouTube/Vimeo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten