donderdag 5 oktober 2017

Regeringen Suriname en Haïti willen illegale Haïtianen in Suriname legaliseren

'Sommige illegalen zijn angstig vanwege de eisen voor het verkrijgen van de legale status'



De regering van Suriname en Haïti zijn momenteel in onderhandeling om een project uit te voeren, waarin illegale Haïtianen die al een tijdje in Suriname wonen, een legale status krijgen. In verband hiermee is een delegatie van het Haïtiaanse consulaat in Suriname, onder leiding van consul Alex Jospitre, op bezoek geweest bij de onderdirectrice Vreemdelingenzaken van het ministerie van Justitie en Politie, Rachelle Groeneveld, aldus vandaag, 5 oktober 2017, het Dagblad Suriname. 

De Haïtiaanse vertegenwoordiging bedankte de president en regering van Suriname om de illegale immigranten toegang te bieden tot het land en hun de mogelijkheid te bieden een legale status te verkrijgen.

Jospitre haalde ook de angst van sommige illegalen aan met betrekking tot de eisen voor het verkrijgen van de legale status. Dit kan een obstakel zijn voor de Haïtianen die ze moeten zien te overmeesteren. Bijvoorbeeld het hebben van bepaalde documenten, waarvoor de illegale Haïtianen tot in hun land van herkomst terug moeten gaan om die te halen. Of bepaalde onuitvoerbare zaken en eisen die de Surinaamse wetgeving stelt met betrekking tot vreemdelingen.

Verder sprak de consul over de vele uitdagingen waarmee Haïtianen te maken krijgen en de daaruit voortvloeiende beperkingen. Ook het verbeteren van de communicatie tussen het consulaat en het ministerie kwam aan de orde.

Aan het einde van de ontmoeting zei onderdirectrice Groeneveld, dat de Surinaamse regering de zaak per geval zal bekijken met ondersteuning van het consulaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten