donderdag 5 oktober 2017

Bolivia herdenkt 50e sterfdag Ernesto Che Guevara

Minister van Cultuur Wilma Alanoca: 'Che's gedachte levendiger dan ooit'
(Bron foto: ministerie van Cultuur/Twitter)

Bolivia heeft officieel - met liedjes, revolutionaire gedichten en toespraken - de internationale bijeenkomst voor de 50e verjaardag van de aanwezigheid van Ernesto 'Che' Guevara in dit Zuid-Amerikaanse land geopend. 




In de openingsceremonie van het evenement nodigde de minister van cultuur, Wilma Alanoca, alle Bolivianen en maatschappelijke, culturele en maatschappelijke organisaties uit het buitenland uit om deel te nemen aan de culturele activiteiten die plaatsvinden in de gemeente Vallegrande, departement Santa Cruz, tot maandag.  


Ondanks dat 50 jaar is verstreken, is Che's gedachte levendiger dan ooit en raakt de volledige gevoeligheid van degenen die dit veranderingsproces leven en voelen, zei Alanoca, die verwees naar de Democratische Culturele Revolutie van Bolivia, die in 2006 begon.


Bovendien, benadrukte zij de menselijke waarden van Che, zijn gedachten, de manier van werken ten goede aan de medemens en vrienden, de anti-imperialistische strijd en de broederschap en bevrijding van de volkeren, evenals de onvermoeibare zoektocht naar sociale rechtvaardigheid . In dit verband valt Che's ideologie samen met het economische en sociale beleid dat wordt bevorderd door de Boliviaanse president Evo Morales.  

Ze herinnerde eraan, dat het proces van verandering een harde strijd is om discriminatie, ongelijkheid en armoede uit te wissen. Ze moedigde Bolivianen aan om het voorbeeld van de revolutionaire leider te volgen, een gedisciplineerd mens die een onwankelbare loyaliteit had, de mogelijkheid om van de ander te houden als van hemzelf en een onvergankelijk bewustzijn te hebben.

Hoeveel heeft Che geofferd? Hoeveel heeft Che zich aan de hele wereld gewijd? Daarom leeft Che nog steeds in onze gedachten en harten, en in onze dagelijkse acties, beweerde en beklemtoonde Wilma, dat Che's gedachte voor altijd zal blijven zolang de mensen vasthouden aan eenheid, liefde en solidariteit.

Dulce Chazaro, lid van het Ernesto Che Guevara Free Department in Mexico, en de Boliviaanse journalist en historicus Carlos Soria zijn 50 jaar na zijn dood overeengekomen om met de ideeën en leer van Che Latijns-Amerika op te bouwen.  

De Cubaanse historici en schrijvers Froilan Arencibia en Adys Cupull herinnerden aan het hele proces dat ze volgden om de feiten die nauw verband houden met de Ñancahuazú guerrilla en hoe belangrijk het zou zijn voor het revolutionaire proces in Bolivia, te reconstrueren.

Het lichaam van Ernesto 'Che' Guevara werd 10 oktober 1967 publiek vertoond na zijn moord door Boliviaanse troepen en CIA-agenten (zie foto boven).



(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten