dinsdag 25 februari 2020

CPJ: 'Autoriteiten Ecuador moeten snel en transparant onderzoek uitvoeren naar doodsbedreiging aan adres journalist Andrés Mendoza'

(Bron foto: CPJ)
'Dreiging mogelijk verband met onderzoek Mendoza naar criminelen die voedsel, huishoudelijke- en andere producten uit Peru smokkelen'


De Ecuadoraanse autoriteiten moeten een snel en transparant onderzoek uitvoeren naar een doodsbedreiging die journalist Andrés Mendoza heeft ontvangen, moeten vaststellen of het verband houdt met zijn werk en degenen die verantwoordelijk zijn ter verantwoording roepen, zei het Committee to Protect Journalists (CPJ) vandaag, dinsdag 25 februari 2020. 

Op 19 februari reden twee niet-geïdentificeerde mannen op een motorfiets naar het huis van de ouders van Mendoza, in de zuidelijke stad Guayaquil, waar de journalist vaak verblijft, vertelde hij het CPJ in een telefonisch interview. Toen zijn ouders zeiden dat hij er niet was, zeiden de mannen dat ze van plan waren hem te vermoorden, zei Mendoza.

Mendoza, een verslaggever en algemeen manager van het Facebook-kanaal Judio TV, gevestigd in de nabijgelegen stad Naranjal, zei dat hij de dreiging meldde aan de lokale afdeling van het kantoor van de procureur-generaal. Volgens Mendoza kan de dreiging verband houden met een onderzoek dat hij twee maanden geleden begon naar criminele groepen die voedsel, huishoudelijke goederen en andere producten uit Peru smokkelen en doorverkopen in Naranjal.

Mendoza zei, dat zijn bronnen voor het onderzoek onlangs niet langer zijn telefoontjes beantwoordden.

'Ecuadoraanse autoriteiten moeten onmiddellijk de doodsbedreiging tegen Andrés Mendoza onderzoeken en de verantwoordelijken ter verantwoording roepen', aldus CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinatrice Natalie Southwick in New York. 'Autoriteiten in Naranjal moeten ervoor zorgen dat journalisten zich veilig en zonder angst kunnen melden dat ze zullen worden aangevallen.'

Mendoza zei, dat hij van plan is zijn onderzoek af te ronden en zijn reportage op Judio TV uit te zenden, dat vaak verhalen uitzendt over lokale politieke corruptie.

Ook in Naranjal ontplofte een explosief apparaat in het huis van journalist Víctor Aguirre op 8 februari, zoals CPJ destijds documenteerde. Noch Aguirre noch zijn zwangere vrouw, die op dat moment in het huis waren, raakten gewond tijdens de ontploffing, aldus CPJ.


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten