dinsdag 25 februari 2020

Primeiro Comando da Capital verdacht van moord op Braziliaanse journalist Lourenço 'Leo' Veras

PCC een gewelddadige Braziliaanse bende met voet aan de grond in Paraguay


Gewapende mannen hebben een Braziliaanse journalist neergeschoten en gedood die berichtte over politie en drugshandel langs de grens tussen Brazilië en Paraguay, waarbij de precaire situatie werd onderstreept door verslaggevers in een wetteloze regio die wordt gedomineerd door georganiseerde misdaadgroepen en ongebreidelde corruptie. 

Lourenço 'Leo' Veras - die de lopende onderzoeken van InSight Crime in het gebied en andere buitenlandse media had bijgestaan ​​- werd in de nacht van 12 februari gedood in zijn huis in de grensstad Pedro Juan Caballero in het oostelijke Amambay-departement van Paraguay, zo schreef ABC Color. De drie gemaskerde gewapende mannen - die het huis van Veras binnengingen terwijl hij met zijn gezin op hun terras at - schoten 12 keer op hem, voornamelijk in de rug en vervolgens een laatste schot in zijn hoofd. Veras werd naar een privéziekenhuis gebracht maar werd volgens ABC Color korte tijd later dood verklaard.


Op maandag 24 februari 2020 zeiden Officieren van Justitie in Paraguay dat 10 verdachten in de moord op Veras waren gearresteerd - negen voor criminele samenzwering en wapenfeiten, volgens een officieel persbericht van het kantoor van de procureur-generaal. De 10 verdachten zijn zes Paraguayanen, drie Brazilianen en een Boliviaan. Onder de gearresteerden was Cyntia Raquel Pereira, die ervan wordt verdacht deel uit te maken van het Primeiro Comando da Capital - PCC -, zei aanklager Marcelo Pecci. Hij zei, dat Pereira eerder was veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf in Brazilië voor drugshandel en andere misdaden in verband met de PCC, een gewelddadige Braziliaanse bende die voet aan de grond heeft gekregen in Paraguay.

Een Jeep Renegade - te zien op bewakingscamera's in de nacht van de moord die zich in het centrum van Pedro Juan Caballero begaf - werd later naar haar huis gereden, meldde de Braziliaanse nieuwswebsite Estadão. De Jeep werd gebruikt door de schutters, zeiden de Officieren van Justitie. Het voertuig en verschillende wapens - waaronder vier Glock-pistolen, twee revolvers en een jachtgeweer - werden door de autoriteiten in beslag genomen tijdens de arrestaties. Aanklagers zeiden ook dat ze het pistool hadden geïdentificeerd dat werd gebruikt om Veras te doden. Ballistische tests hebben aangetoond dat het bij andere misdaden was gebruikt, zei Pecci, die deel uitmaakt van een speciale onderzoekseenheid die zich toelegt op de zaak.

De familieleden van Veras, die getuige waren van de moord, hebben ook aanklagers voorzien van beschrijvingen van de aanvallers.

Het is nog niet duidelijk waarom Veras het doelwit was, maar naar verluidt bonden de schutters zijn mond dicht nadat hij was neergeschoten, alsof ze een bericht wilden sturen over het werk van de journalist. Als directeur van Porã News en een freelance verslaggever voor vele mediaorganisaties in het grensgebied, had hij eerdere bedreigingen ontvangen, omdat hij berichtte over de politie en georganiseerde misdaadgroepen die actief zijn in Pedro Juan Caballero en Ponta Porã, dat net over de grens in De Braziliaanse Mato Grosso do Sul ligt.

'We dringen er bij de autoriteiten op aan om een ​​grondig onderzoek uit te voeren om de moordenaars te vinden en onmiddellijke bescherming te bieden aan collega's in het gebied tegen de heersende onveiligheid en het gebrek aan garanties voor verslaggevers', zei het Foro de Periodistas Paraguayos - FOPEP - in een persbericht, volgens ABC Color.

(Suriname Mirror/InSight Crime/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten