zaterdag 15 februari 2020

Procureur-generaal Baidjnath-Panday brengt geen negatief advies uit aan Bouterse inzake antecedentenonderzoek Proeve

Baidjnath-Panday wijst wel op strenge integriteitseisen in Bankwet


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday heeft geen negatief advies aan president Desi Bouterse uitgebracht met betrekking tot zijn antecedentenonderzoek naar oud-bankier Sigmund Proeve. Hij heeft het staatshoofd wel gewezen op de strenge integriteitseisen in de Bankwet over de benoeming van een governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 15 februari 2020. 

Het resultaat van het antecedentenonderzoek werd donderdag naar het k
Kabinet van de President gestuurd door het Openbaar Ministerie. 'De pg heeft een wijs besluit genomen. Hij heeft zich niet gemengd in de discussie over de wet', stelt kabinetsdirecteur Eugène van der San. 'De pg heeft wel gewezen op de integriteitseisen in de Bankwet.'

Van der San voegt eraan toe, dat het bevoegd gezag in dergelijke gevallen wel ernstig rekening houdt met waarop wordt gewezen. Echter, het besluit om tot benoeming over te gaan of niet ligt nog steeds bij het bevoegd gezag. 'De pg is namelijk niet in de positie om een voordracht af te wijzen. Hij mag geen wetten interpreteren', aldus Van der San.

Inmiddels is de pg gevraagd een antecedentenonderzoek te doen naar vakbondsleider Armand Zunder. De PWO-voorzitter is door Bouterse gevraagd de functie te bekleden nadat Proeve, zijn eerdere keus, zich vanwege felle kritiek uit de samenleving had teruggetrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten