dinsdag 21 januari 2020

Beerput Centrale Bank-Van Trikt schandaal verder geopend

Van Trikt heeft ook buiten Raad van Toezicht om overeenkomst getekend met buitenlands bedrijf om zaken te doen in crypto currencies


De Ware Tijd schrijft vandaag, dinsdag 11 januari 2020, dat er veel meer aan de hand is dan wat tot nu toe door de media naar buiten is gebracht over het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname. Dat heeft de Raad van Toezicht het vakbondsbestuur bij de bank voorgehouden. 

Behalve dat een peperdure auto als privébezit voor governor Robert van Trikt was aangeschaft, blijken ook medewerkers van zijn accountantskantoor, Orion, als consultants te zijn aangetrokken tegen forse financiële vergoedingen. Ook heeft Van Trikt buiten de raad om een overeenkomst getekend met een buitenlands bedrijf, om zaken te doen in cryptocurrencies. 

Bondsvoorzitter Robby Berenstein zegt, dat de Raad het Bestuur heeft voorgehouden dat slechts 'een tipje van de sluier' is opgelicht. Hij legt uit, dat de Raad van Toezicht tot nu toe in grote mate openheid van zaken heeft gegeven aan de bond. Het personeel werd gisteren door het bondsbestuur geïnformeerd. Berenstein: 'Men is vrij open geweest over de resultaten van het onderzoek tot nu toe. Onder andere over de aankoop van die auto en dat mevrouw Geduld-Nijman heeft bedankt om die lening. Zij heeft de opdracht gegeven om de leningovereenkomst op te maken en te antidateren en daarom heeft ze zelf bedankt. Zij heeft alle slag genomen.' 

Naar verluidt heeft Geduld-Nijman, die hoofdverantwoordelijke was voor het fonds waaruit de aankoop werd gefinancierd, tegenover de Raad van Toezicht verklaard, dat de twee ondergeschikten die de leningovereenkomst hebben opgemaakt en geparafeerd, dat tegen hun zin hebben gedaan. De Range Rover, ter waarde van 300.000 Amerikaanse dollar, werd in augustus vorig jaar met middelen uit het Huisvestingsfonds betaald en was bestemd als privéauto voor governor Robert van Trikt. Nadat de zaak was uitgelekt werd opdracht gegeven om snel een leningovereenkomst, een vals stuk, op te maken dat geantidateerd werd naar de datum waarop het voertuig is aangeschaft. 'Toen de zaak is uitgelekt heeft men een lening gemaakt alsof hij zelf zou betalen', aldus Berenstein.

Volgens de vakbondsleider zou de governor tot nu toe alle aantijgingen hebben ontkend. De voorzitter zegt, dat de vakbond moe is geworden van de perikelen die zich al enkele jaren voordoen bij de Centrale Bank. Bij het aantreden van Van Trikt in maart vorig jaar werd hem het voordeel van de twijfel gegeven hoewel de bond er voorstander van was dat de nieuwe governor uit de geledingen van de bank zelf kwam. 'Het is steeds weer het personeel dat de dupe wordt van dit soort ontwikkelingen. We maken ons nu sterk om voorwaarden te stellen voor profielen van mensen die de topfunctie bij de bank willen bekleden. We willen the right man on the right place.'

Intussen wordt uit andere bron vernomen, dat de Centrale Bank de komende periode ondersteuning van het Internationaal Fonds (IMF) krijgt bij de uitvoering van het monetair beleid. Deze ontwikkeling staat los van het schandaal bij de bank, dat onlangs aan het licht kwam. De afspraken voor technische ondersteuning zouden al vorig jaar zijn gemaakt tijdens de jaarvergadering van het IMF in Washington. Het IMF-team is het afgelopen weekeinde in Suriname gearriveerd.

Intussen worden vanuit het ministerie van Financiën maatregelen getroffen om de situatie bij de Centrale Bank te normaliseren nadat governor Van Trikt en waarnemend governor Geduld-Nijman in het weekeinde hun ontslag hebben ingediend.

Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad en president-commisaris bij de CBvS, Vijay Kirpalani, hebben de Surinaamse Bankiersvereniging zondag geïnformeerd over wat er gaande is. Daarbij is uitgelegd welke stappen worden ondernomen om orde op zaken te stellen, zodat de positie van de Centrale Bank snel kan worden hersteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten