dinsdag 21 januari 2020

Minister Misiekaba: 'Woningnood moet komende 7 tot 8 jaar zijn teruggedrongen'

(Bron foto: NII)
'Met inkomsten aardoliesector kan periode naar drie jaar gebracht worden'


De woningnood moet in de komende 7 tot 8 jaar zijn teruggedrongen. Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting rekent uit, dat met de inkomsten uit de aardoliesector deze periode zelfs naar drie jaar gebracht kan worden. Hij zegt dat de regering een aantal stappen onderneemt om de woningnood aan te pakken, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, dinsdag 21 januari 2020. 

De bewindsman erkent dat dit nog niet voldoende is, maar benadrukt dat er toch een krachtig begin is gemaakt om de woningnood concreet terug te dringen.

Misiekaba vroeg gisteren bij de voortzetting van de behandeling van de ontwerp-wet Huur en Verhuur van Woonruimten en instelling Huurcommissie in de Assemblee, dat men, 'welke kant van de lijn men ook staat', de regering die ondersteuning geeft om de woningnood terug te dringen.

De bewindsman reageerde op een opmerking van parlementariër Krishna Mathoera (VHP), dat de regering inderdaad nog geen 18.000 woningen heeft gebouwd, maar wel daarnaar toe koerst.

Volgens Misiekaba is de woningnood erg groot. Hij merkte op, dat de duizenden woningen die wel zijn gebouwd zelfs een druppel op de gloeiende plaat zijn. Het kon er bij de bewindsman niet in, dat er vanuit het parlement werd gesuggereerd dat de regering een slechte job heeft gedaan met het ter beschikking stellen van percelen aan mensen. Hij wees erop, dat de voormalige minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Steven Relyveld, 40.000 beschikkingen heeft uitgedeeld.

De bewindsman ontkende niet, dat ook onder de huidige regering politieke bonzen grond hebben gehad. Hij beweerde dat dit bij alle regeringen over de gehele linie is geschied. Het verschil nu is, dat ook de kleine man in aanmerking komt en volgens hem liggen de cijfers er. Volgens de minister kan een deel dat in aanmerking is gekomen voor een stuk perceel bouwen, een ander deel heeft die mogelijkheden niet. Voor onder meer deze mensen start eind maart het Affordable Housing Project (LISP 3) waarbij 4.000 woningbouwoplossingen (renovatie, uitbreiding en nieuwbouw) in stad, district en binnenland zullen zijn. De bewindsman zei, dat er een eerlijke verdeling gemaakt wordt en dus niet alleen Paramaribo in aanmerking komt. Het zou anders niet van een nationale visie getuigen.

Hij beaamde de opmerking van NPS-parlementariër Patricia Etnel, dat veel mensen geen huishuur kunnen betalen. Volgens de bewindsman zijn Surinamers echter creatief en betalen zij de huur door samengestelde inkomsten. De bewindsman noemde het echter geen ideale situatie, dat op die manier meerdere mensen in een huis wonen. De regering werkt daarom aan een plan voor huursubsidie, terwijl daarnaast de Stichting Volkshuisvesting zal transformeren naar een woningbouwcoöperatie. Dit is volgens de bewindsman ook de reden waarom de stichting geen Huurcommissie kan worden.

Minister Misiekaba merkte op, dat het Huisvestingsplan van de overheid wel een voorprogramma heeft gekend en dat ook is uitgevoerd. Volgens hem heeft dit voorprogramma te maken met de activiteiten die zijn uitgevoerd door de Housing Authority. Hij benadrukte, dat de wetgevingen die nu gezet worden uitvloeisels zijn van het langetermijnplan. De bedoeling is het huisvestingsplan nog vóór de verkiezingen te actualiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten