dinsdag 21 januari 2020

Peru installeert beveiligingscamera's op wereldberoemde Machu Picchu na schade aangericht door toeristen

'18 Camera's op drie strategische punten en toegangspunten omliggende bergen'


Peru installeert beveiligingscamera's op zijn wereldberoemde Machu Picchu-site nadat het eerder deze maand door buitenlandse toeristen was beschadigd, zeiden de autoriteiten dinsdag 21 januari 2020. 'We gaan de veiligheid op Machu Picchu versterken door hightech camera's te installeren', vertelde Jose Bastante, hoofd van het archeologische park, aan persbureau AFP. 

Bastante zei dat 18 camera's zich op drie strategische punten van de citadel zullen bevinden, evenals toegangspunten van omliggende bergen. 'Dit stelt ons in staat om bezoekers beter te beheersen en elke actie of inbreuk op de regelgeving te voorkomen, ook elk type risico', zei hij, eraan toevoegend dat drones ook worden gebruikt voor beveiliging.


Vijf toeristen die beschuldigd werden van het beschadigen van de iconische site werden vorige week gedeporteerd naar Bolivia en mogen 15 jaar niet terugkeren naar het land. Een zesde, uit Argentinië, kreeg een boete van $ 360 en moet $ 1.500 aan het ministerie van Cultuur betalen voor reparaties nadat hij had toegegeven dat hij de Tempel van de Zon in het oude Inca-heiligdom had beschadigd. De Argentijnse 28-jarige Nahuel Gomez kreeg ook een voorwaardelijke veroordeling van drie jaar en vier maanden, maar kan het land verlaten zodra de boetes zijn betaald.

Gomez gaf toe, dat hij een stenen plaat van een tempelmuur liet vallen. Het was afgebroken toen het viel en veroorzaakte een scheur in de vloer. 'De veroorzaakte schade is aanzienlijk. De integriteit van Machu Picchu is verbroken', zei Bastante.

Leden van de groep werden ook verdacht van poepen in de 600 jaar oude tempel.

Het Machu Picchu-complex - dat drie verschillende gebieden voor landbouw, huisvesting en religieuze ceremonies omvat - is de meest iconische locatie van het Inca-rijk, dat 100 jaar heerste over een groot deel van West-Zuid-Amerika vóór de Spaanse verovering in de 16e eeuw. Machu Picchu, wat 'oude berg' betekent in de Quechua-taal die inheems is in het gebied, ligt aan de top van een weelderige berg en werd gebouwd tijdens het bewind van de Inca-keizer Pachacuti (1438-1471).

(Suriname Mirror/AFP/Gestion/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten