dinsdag 21 januari 2020

'Centrale Bank-schandaal mag geen negatieve invloed hebben op National Risk Assessment'

'Problematiek bij Centrale Bank mag geen nadelige gevolgen hiervoor hebben'


Het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarbij governor Robert van Trikt en waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman hun ontslag hebben ingediend, mag geen negatieve invloed hebben op het National Risk Assessment (NRA), aldus projectcoördinatrice Jennifer van Dijk-Silos dinsdag 21 januari 2020 in de Ware Tijd. 

'Naar mijn mening mag en kan de problematiek bij de Centrale Bank geen nadelige gevolgen hiervoor hebben', zegt ze. Van Dijk-Silos heeft van de autoriteiten nog geen officiële informatie gekregen over wat zich momenteel bij de CBvS afspeelt. De projectcoördinatrice geeft aan, dat Suriname op spoor zit om te voldoen aan de eisen en door de risicoanalyse te komen.

'Er zijn geen grote hobbels, wel hobbeltjes die we zullen overwinnen. In maart wordt begonnen met een risicoanalyse, de eindfase. We zijn dus wel op schema.' 

Uit verschillende kringen is met bezorgdheid gereageerd op de perikelen bij de CBvS. Gevreesd wordt dat ze hun weerslag zullen hebben op de NRA, aangezien de bank een vooraanstaande rol vervult bij de maatregelen die getroffen dienen te worden.

Intussen is bekend, dat nog twee functionarissen, van wie de namen niet zijn genoemd, vermoedelijk met ontslag gaan, omdat zij betrokken zijn bij een leenoverkomst voor de aankoop van een luxe privé-auto voor de governor. Er zou sprake zijn van antidatering van de leenovereenkomst, die uiteindelijk door Geduld-Nijman zou zijn gesanctioneerd.

Van verschillende bronnen wordt vernomen, dat de autoriteiten overwegen het Openbaar Ministerie in te schakelen om een strafrechtelijk onderzoek te doen naar de vermeende onregelmatigheden. Vorige week maakte de Raad van Goezicht bekend, dat onderzoek wordt gedaan naar vermoedelijke misstanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten