dinsdag 21 januari 2020

Suriname niet uitgenodigd voor Caricom-top op Jamaica

Premier Mottley, Barbados: 'Ontmoeting met Pompeo een poging om Caricom te verdelen'


Suriname neemt niet deel aan de bespreking vandaag, dinsdag 21 januari 2020, tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en collega’s van Caricom-landen. Minister Yldiz Pollack-Beighle kreeg geen uitnodiging en gaat dus niet, zo schrijft de Ware Tijd. 

De bijeenkomst die in Kingston, Jamaica, plaatsvindt heeft voor enige controverse gezorgd in Caricom. Of Barbados wel een uitnodiging heeft gekregen, is niet gezegd. In ieder geval stuurt Bridgetown geen vertegenwoordiger. Premier Mia Mottley zegt in lokale media (zie onderaan), dat haar regering niet deelneemt aan onderonsjes waarbij niet alle Caricom-landen zijn uitgenodigd. Barbados is nu voorzitter van Caricom.

Minister Pollack-Beighle zegt uit de media te hebben vernomen, dat er een bilateraal onderhoud zal plaatsvinden tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Jamaica en de VS. 'In de marge van deze meeting schijnen enkele Caricom-landen te zijn uitgenodigd. Suriname is niet uitgenodigd. Ook de agenda voor deze gesprekken is ons niet bekend', aldus de bewindsvrouwe. Ze benadrukt dat Suriname en de VS een 'excellente bilaterale samenwerking' hebben.

Vooralsnog is onduidelijk welke landen zijn uitgenodigd voor de top in Kingston. Tijdens een receptie afgelopen zaterdag ter gelegenheid van de viering van de 100e verjaardag van wijlen premier Errol Barrow zei Mottley, dat de ontmoeting met Pompeo een poging is om de Caricom te verdelen.

'We zoeken geen ruzie. Ik ben niet op zoek naar gevechten, maar ik ben mij ervan bewust dat als dit land niet ergens voor staat, het voor alles te vinden zal zijn. Als voorzitter van Caricom kan ik onmogelijk toestaan, dat mijn minister van Buitenlandse Zaken een vergadering bijwoont met iemand waarbij slechts enkele leden van Caricom zijn uitgenodigd. Als sommigen worden uitgenodigd en niet allemaal, dan is het een poging om deze regio te verdelen', zei Mottley.

https://barbadostoday.bb/2020/01/20/tt-backs-caricom-chairman-pm-mottley/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten